AUTO BILD България / Горко ви, ако го пришпорите

Горко ви, ако го пришпорите

Тунерът AC Schnitzer извлича 430 к.с. от BMW M2 и като мощност го издига до нивото на M4. Първите впечатления на AUTO BILD


22
сеп.
2016

Визуално AC Schnitzer не са променили особено M2. В случая става дума са фини модификации. BMW е с нова, по-агресивна предна част със сплитер. 20-цоловите джанти са с познатия дизайн на AC Schnitzer. Карбоновите корпуси на външните огледала и ръбът на спойлера от карбон допълват визията. Но какво се крие отдолу – това провери AUTO BILD на пистата Contidrom.

Седалки тип корито за М2

Интериорът почти не е променен, на педалите, опората за крака, стелките и лоста на ръчната спирачка виждаме логото на AC Schnitzer. Най-голямата промяна са седалките: водачът и пътникът до него седят на Recaro Pole Position седалки. Много смислена екстра, защото за серийното М2 BMW не предлага седалки тип корито.

За пътищата и състезателните писти

С нов софтуер AC Schnitzer извличат 430 к.с. от 3-литровия редови „шестак“ с турбокомпресор – това са 60 к.с. повече от серийния вариант. Така тунингованото М2 като мощност се издига до нивото на М4 (431 к.с.). Максималният въртящ момент е увеличен от 500 до 580 Нм. Въпреки мощността си автомобилът е управляем и при изключени системи за стабилност: AC Schnitzer BMW наистина ускорява много устремно, но не плаши водача си с екстремно ускорение. Звукът е резултат на новоконструирана изпускателна система с Downpipes, която осигурява по-добри ниски честоти и от черните ауспухови накрайници наистина се чува по-басов звук в сравнение със серийното М2. Добрата новина е, че при затворени клапи можете съвсем спокойно да управлявате М2 през жилищни райони. Спортното окачване е стегнато, но и достатъчно комфортно за обществени пътища. Отпред М2 е снижено с 30 мм, а отзад с 25 мм. Това е достатъчно ниско за спортно излъчване, но не и толкова ниско, че BMW да задира на всеки бордюр.

BMW с много пъргава задница

Ако що пришпорите, тунингованото BMW M2 се устремява напред много устремно: по отсечката за оценка на управляемостта на Contidrom задницата е много пъргава. ESP почти постоянно се бори с поднасянето – съпроводено с постоянното мигане на лампата на ESP, което изнервя. Този проблем се решава при режима Sport Plus, при който ESP се намесва по-късно. Когато всички системи са изключени, водачът трябва да е изключително прецизен, защото леката задница е истинско предизвикателство. Тунинг-пакетът на AC Schnitzer за BMW M2 (от 117 000 лева) струва около 40 000 лева.

Извод

AC Schnitzer знаят много добре как да направят BMW M2 още по-спортно. Който успее да контролира пъргавата задница, ще се сдобие с достъпен спортен автомобил, който доставя радост от шофирането не само на състезателната писта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин