Гориво от консерви


6
май
2019

Принципът на горивната клетка е описан през 1838 г. от германския физик Кристиан Шьонбайн, близо две десетилетия преди появата на двигателя с вътрешно горене. Съвременните полимерелектролитни горивни клетки, които добиват химическа енергия от взаимодействието на водород и кислород, са разработени през 60-те години на миналия век. И въпреки че автомобилната индустрия отдавна експериментира с тази технология, защото при нея единственият отпадъчен продукт е чиста вода, тя трудно си пробива път. Най-вече заради водорода, който макар и най-разпространеният елемент в пространството, е изключително реактивен. За да се съхранява в течно състояние, е необходимо високо налягане, което крие опасност от експлозии. Сега инженери от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) свързаха обикновен алуминий с вода, в резултат на което се получават алуминиев хидроксид и чист водород. Процесът не се нуждае от външен катализатор, а отделя само онази енергия, която е била нужна при претопяването на алуминиевата руда. Това дава възможност да се произвежда водород единствено при нужда, без да се налага рисковото му складиране. Идеята сега е да се създаде алуминиева паста от непотребни алуминиеви консерви и бирени кенове, която би могла да се складира безопасно дори в жабката на автомобила. Удивително как алтернативните форми на задвижване набират скорост!

Още по темата

Card image cap
Новото Q2 срещу MINI Countryman: Audi побеждава с тактиката на MINI

12
сеп.
2016

Малки автомобили – голяма радост от шофирането? Повечето биха посочили MINI. Откакто се появи Countryman, това важи дори и за SUV сегмента. Но сега се появява Q2 от Audi. С амбиция да бъде новият отличник

Card image cap
CLIO R.S.16: Нов концептуален автомобил, който ще демонстрира опита на Renault Sport

30
май
2016

Концептуалният автомобил отбелязва 40-та годишнина на Renault Sport и завръщането във Формула 1. Моделът използва най-мощния двигател от гамата на Renault,и се откроява сцветовете на болида R.S. 16F1. Clio R.S. 16 ще бъде представен по време на бляскавата надпревара Grand Prix в Монако този уикенд.

Card image cap
Тествахме първия SUV на Alfa Romeo!

28
февр.
2017

Дизайн, кокпит, двигатели, цени, старт на продажбите и първите ни впечатления от шофирането: цялата информация на AUTO BILD за новия SUV на Alfa Romeo - Stelvio!

Card image cap
До 3 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност“ за нарушителите

12
окт.
2017

50% отстъпка ще получават изрядните водачи от следващата година

Card image cap

В последния брой:

Архив >