Новини » Горивата ще продължат да поскъпват

Горивата ще продължат да поскъпват

2608
2022

Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира в предаването на БНТ „Денят започва” председателят на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според експерта цената на дизела ще отива нагоре, а тази на бензина ще я следва, но с по-бавни темпове.

„Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу, и цените в България също тръгнаха надолу. В момента,обаче има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката“, допълни Делчев. Според него отстъпката от 25 стотинки за литър гориво нямала влияние върху търговската цена, а помагала на частните клиенти.

„Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обработката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре“, коментира още Делчев.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин