Горещият Maserati Grecale Trofeo

2303
2022

Името Grecale идва от силен средиземноморски вятър – именно такова иска да бъде и новото Maserati във версия Trofeo. AUTO BILD ще ви представи мощния SUV.

Светлините и триизмерната радиаторна решетка са вдъхновени от MC20, а останалото при оформлението на Maserati Grecale е подчинено на функцията. Един SUV няма как да бъде по-динамичен от спортен автомобил.

Grecale е брат на Stelvio

Дилемата на шеф-дизайнера Клаус Бусе е ясна: Grecale трябва да е практичен и въпреки това стилен. Мисията е успешна – Grecale е базиран на платформата на Stellantis Giorgio (също като Alfa Stelvio), а визията му е съвсем индивидуална.

Графиката на задните светлини наподобява тази на иконичния модел 3200 GT. Е, ако не го пишеше в пресрелийза, нямаше да се сетим. Карбоновият дифузьор и четирите тръби на ауспуховата уредба придават допълнителен спортен дух на модела. Предният капак е доста нисък за SUV, а под него се крие кулминацията на Grecale – както и това, което отличава при Trofeo: 3-литровият V6 двигател с  Twinturbo. 

Trofeo няма смазване със сух картер

Ако сте информирани за MC20, то вероятно се сещате за Nettuno V6 мотора – в случая обаче бъркате. Агрегатът в Grecale използва много детайли от този двигател, но няма смазване със сух картер. Затова пък разполага със система за изключване на цилиндри.

За под 4 секунди до темпо 100 км/ч

Мощността на Maserati е 530 к.с., които позволяват на Trofeo са спринтира за 3,8 секунди до темпо 100, като максималната скорост е 285 км/ч. Серийното оборудване на Trofeo включва въздушно окачване със система за стабилизиране на накланянето. При по-малките модели GT (300 к.с., R4-мек хибрид) и Modena (330 к.с., R4- мек хибрид) то е опционално. В зависимост от режима на движение клиренсът може да варира до 10 см  – плюс 60 милиметра в нормално състояние в режим Offroad, минус 40 милиметра в режим Corsa.

Изработката е изненадващо солидна

Отвътре Trofeo блести с елегантност и солидна изработка.  Управлението на кокпита става посредством голяма тъчповърхност, а централният дисплей е с диагонал от 12,3 инча, като под него има втори дисплей с 8,8 инча. Досега от Maserati не са дали информация относно цените на модела.

ИЗВОД

Въпреки, че е по-малък от Levante, Grecale е по-изкушаващият SUV на Maserati. По-шикозен, по-висококачествен и преди всичко значително по-модерен, моделът определено ще намери своите почитатели. Особено във версия Trofeo с божествения битурбо V6-агрегат.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин