Голямо комби, малък двигател: Kia Ceed, Ford Focus, Škoda Octavia, Opel Astra

Downsizing – това вече не е нищо ново. Сега и Škoda радикализира Octavia Combi с мотор джудже. Сравнение с три наложили се модела в еднолитровия клас

1910
2016

НЯКОИ МОЖЕ И ДА МЪРМОРЯТ: скучно комби от компактния клас. Задвижвано от мъничък 1-литров двигател – едва ли може да има по-скучен автомобил от Škoda Octavia Combi 1.0 TSI. Ние смятаме: съвсем не е така! Автомобилите като Octavia Combi се справят много по-лесно във всекидневието от някой голям SUV – защото са комбита. А и икономичните и жизнени Downsizing бензинови мотори работят по-приятно от обичайните дизели – които може да разгръщат голяма тяга, но са скучните дизели. Освен това за новия 1.0 TSI от Škoda обещават среден разход на гориво от 4,6 литра А95Н на 100 километра: това е трудно постижимо дори за дизелов мотор. Фактът, че при TSI и компания работят само три цилиндъра, почти не се долавя. Модерното свръхпълнене с турбокомпресор се справя с малката мощност дори и при ниски обороти; фините системи за впръскване и хитроумното балансиране успокояват ефекта от нечетния брой цилиндри. Но Škoda не е тръгнала сама по този път – това се вижда и от конкурентите, които са с идентична концепция. Срещу Octavia Combi със 115 к.с. ще се изправят: чисто новата Opel Astra Sports Tourer 1.0 Turbo със 105 к.с., Kia Ceed SW 1.0 TGDI със 120 к.с. и „класикът“ в този клас Ford Focus Turnier. Неговият 1.0 EcoBoost двигател развива 125 к.с. Нашето сравнение по точки ще покаже при кой модел тази комбинация между миниатюрен двигател и голямо товарно пространство функционира най-добре.

4. Kia Ceed SW 1.0 T-GDI

+ Безпроблемно управление, 7 години гаранция, всеобхватно комфортно оборудване.

– Средни динамични характеристики, леко мудна управляемост, не се предлагат почти никакви асистиращи системи.

ПО ПРИНЦИП при Ceed ни дразнят много малко неща. „Кореецът“ вози меко (при натоварване окачването понякога „пробива“), турбодвигателят със 120 к.с. работи ненатрапчиво, но и не е особено жизнен. Измереният по нашата тестова отсечка разход на гориво от 6,3 литра на 100 километра е приемлив. Предните седалки не са тапицирани много добре, но не са и неудобни. Ceed не обича спортния стил на шофиране, но е напълно стабилен и при резки промени на посоката на движение. Във всяка зона има достатъчно място (в багажника също), управлението не изисква да правите справки с упътването за употреба. И така, с какво се отличава Kia? Най-вече с ненадминатата гаранция от седем години. Това е чудесно, но не е достатъчно за победата.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин