Голямата награда на Лвов 1930-1933: изгубена страница от спортната хроника на Европа

1901
2024

Голямата награда на Лвов (на полски: Grand Prix Lwowa) е малко известно спортно събитие, провеждано между 1930 и 1933 г. в полския град Лвов (който днес се намира в Украйна). То се организира от Małopolski Klub Automobilowy (Малополския автомобилен клуб, създаден през 1914 г.) на трасе с дължина 3041 км, което обхваща част от централните улици в града. Интересна подробност от тази надпревара е, че нейното първо издание е планирано за 1927 г., или две години преди първото Гран при на Монако.

Първото автомобилно състезание в Лвов, проведено през 1930 г., е спечелено от Хенрик Лифелд от Варшава, който управлява личния си Austro-Daimler. След него се нареждат граф Мауриций Потоцки, Ян Рипер и Франчишек Мициелски, като всички стартират със собствените си машини Bugatti.

Ханс Щук на старта на Голямата награда на Лвов през 1932 г.

През 1931 г. Малополският автомобилен клуб решава да покани някои известни чуждестранни пилоти, като за участие се записва и знаменитият Ханс Щук, който пристига в Лвов с мощен Mercedes SSK. Въпреки че автомобилът му не е много подходящ за движение по улици с калдаръмена настилка, значителни наклони и трамвайни релси (временно запълнени с мазилка!), германецът компенсира тези недостатъци с талант и смелост. Щук печели състезанието, показвайки на австрийските и полските пилоти с техните пъргави и леки състезателни машини Bugatti, че може да кара по-бързо. Втори остава австриецът Макс Хардег, а трети е полякът Станислав Холуй.

През 1932 г. организаторите имат желание да преименуват състезанието на „Голямата награда на Полша“, но не получават разрешение от Автомобилния клуб на Полша, и то е наречено „Голямата награда на Лвов“. Регистрирани са 30 състезатели, но броени дни преди старта двама от тях губят живота си на пистата. Това са Граф Лобкович и Хайнрих-Йоахим фон Морген, които загиват при два инцидента в Германия – на пистата Авус и на Айфелренен. Сред най-известните участници е Рудолф Карачиола, който стартира със своята бяла Alfa Romeo 8C2300 Monza с червена рамка около радиатора. Въпреки коварно хлъзгавото трасе и интензивната смяна на предавките (около 30 пъти на всяка обиколка) Карачиола бързо набира аванс пред останалите състезатели и в крайна сметка печели надпреварата.

Рудолф Карачиола в Лвов през 1932 г.

Последното Гран при на Лвов се провежда през 1933 г., в сянката на рецесията. Организаторите трудно успяват да привлекат за участие известните шампиони, но на старта все пак застават 21 автомобила – три Alfa Romeo Monza, два Maserati, шест Bugatti 35B, пет Bugatti 37A, четири Bugatti 51A и един Mercedes SSK.

Интересно е да се отбележи, че сред участниците има и три дами – полякинята Мария Кожмянова, френската състезателка Ан-Сесил Розе-Итие, известна като Мадам Итие, и италианската графиня Витория Орсини с Maserati 4CM1500, но тя се оттегля още след седмата обиколка поради силна умора от дългото пътуване до Полша. Междувременно конкуренцията при мъжете е жестока – норвежецът Еуген Бьорнстад води със своята Alfa-Romeo почти през цялото време. Позицията му е застрашена единствено от италианеца Ренато Балестреро, който обаче е дисквалифициран заради измама. Втори е шведът Виденгрен, а трети финишира Пиер Вейрон. Да, същият Пиер Вейрон, който тогава е фирмен пилот на Bugatti, и на когото в наши дни е кръстен един от емблематичните хиперaвтомобили на марката. Между другото, по време на Втората световна война Вейрон, подобно на неговия съотборник в Bugatti Жан-Пиер Вимил, става герой на съпротивителното движение…

За своята кратка история Голямата награда на Лвов се утвърждава като истински международен форум, който привлича някои от най-изтъкнатите имена на европейската сцена. От сегашна гледна точка тази надпревара може и да не е толкова важна в европейски мащаб, но несъмнено е сред основополагащите събития на професионалния автомобилен спорт в Полша.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин