Големият тест: кои са най-добрите гуми за лятото?

Бъдете внимателни при покупката на гуми: само една трета от участниците в нашия голям сравнителен тест предлагат достатъчни резерви от сигурност


6
апр.
2017

След като в актуалната прогноза за времето вече не се споменават снеговалежи или заледявания, има поне три важни причини максимално бързо да „преобуете“ автомобила си с летни гуми.
Първата причина е вашата собствена сигурност, защото на мокра и суха настилка спирачният път с летни гуми е значително по-къс от този със зимни гуми. Второ: летните гуми намаляват текущите разходи, защото при високите летни температури зимните гуми се износват много по-бързо от летните. И трето: заради удоволствието от шофирането. Доброто сцепление и пъргавото поведение на пътя могат да бъдат осигурени само от летни гуми.

Това важи с особена сила за автомобили от спортния летен клас като нашето тестово BMW Серия 3. Но и Audi A4 или Mercedes C-клас серийно се оборудват с тествания размер 225/50 R 17.
При покупката на гуми обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като само една трета от предлаганите на пазара гуми отговарят на нашите минимални изисквания. Проблемът: на външен вид всички гуми са черни и кръгли, но техните динамични качества могат да бъдат оценени само при всеобхватни тестове като този.

Още при първия и най-важен тест, пълното спиране на мокра настилка, се разкриват големите разлики между отделните модели: спирачният път от скорост 80 км/ч е по-дълъг с цели 4 автомобилни дължини (над 16 метра!). Това е лудост и може да се превърне в истинска опасност при задръстване на магистралата например. В комбинация с измерения от нас спирачен път на суха настилка ние класирахме всеки от общо 52 участника в нашата квалификация.

Само 20-те най-добри модела продължават при следващите тестове и имат шанса да натрупат точки при оценката на аквапланинга, управляемостта и комфорта, както и да ни впечатлят с радостта от шофирането. Разделът за разходите също става все по-важен за купувачите, все пак очакваният пробег и възможната икономия на гориво са решаващ фактор при покупката на гуми.
На следващите страници ще научите кои модели отговарят най-добре на тези изисквания и какво е класирането на 20-те летни гуми.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин