Големият зимен тест – търси се: най-бързата „шейна”

AUTO BILD се разгорещява върху снега: девет модела в големия зимен тест – между тях и триколката на Morgan, електрическо джудже, Race Touareg. Припомняме ви една интересна публикация от архива

1501
2017

Можехме да се задоволим и с обичайните тестове за измерване на сцеплението и на максималното странично ускорение. Или на спирачния път при строго контролирана, утъпкана снежна настилка. И след ежегодния зимен тест на AUTO BILD щяхме да знаем със сигурност кой автомобил се движи най-сигурно по сняг и лед.  Но никога нямаше да разберем как например може да „изпотим” в снега многократния победител при състезанията в пустинята, как се изтощават акумулаторите на електромобил категория „перо” при зимните спортове и дали Morgan с три колела може да преодолее наклоните до върха. Вече се досещате: за зимния тест на 2013 година сме подготвили не само новости. Този път той бе проведен в Сейнт Якоб в Деферегентал в Австрия. Деветте кандидата, които виждате на снимката вдясно, ще трябва да премерят сили в три леденостудени дисциплини. На финала ще победи най-готината „шейна”. И то не само според данните от измерванията.

Така тествахме ние

В категорията оборудване и цена тествахме отоплението (включително и на седалките), освен това мерихме и температурата в интериора. Освен това проверихме и клиренса и оценихме цената на автомобила. В раздела динамика при изкачване най-важна роля играеха теглителната сила (сцеплението), управляемостта по участък със завои, както и хармоничното поведение на автомобила.  Например: колко нежно потегля автомобилът и какво е усещането за контакта с настилката. Разделът спускане но наклон включва дисциплините слалом, спиране, кръгова писта (измерени стойности) и удоволствие от шофирането (субективна оценка).

Щурм към върха

Тук ще проверяваме сцеплението, контрола и управлението. Бихме могли и да зададем въпроса: кой автомобил може да замести лифта?

Сцепление: толкова добре ускоряват моделите от място. Хлъзгавата настилка означава ниско сцепление. Измервахме ускорението от 0 до 35 км/ч в секунди при изключени електронни системи. Двойното задвижване има преимущество: първите пет места се заемат от автомобили с 4х4 задвижване. Golf се движи добре, но е относително бавен при изкачване.

Управляемост: толкова устремно се изкачват отделните автомобили по наклона. По новата снежна настилка в ски курорта става ясно дали задвижването, кормилното управление и окачването работят в хармония – средна скорост в км/ч, дължина на отсечката 2,1 км. Mokka е по-бърза от R8: Opel побеждава по-мощното с 410 к.с. Audi. VW Race Touareg щурмува върха два пъти по-бързо от Toyota.

Категория 1: динамика при изкачване

Сцепление. Гумата само хвърля сняг във въздуха или задвижва и колата напред? Управляемост. Слалом по хлъзгава настилка – ужасна мъка и стрес или незабравимо удоволствие? Хармония. Как се дозира мощността? Има ли водачът директен контакт със заснежения път?

Без гюрук, за сметка на това с боботещ V-образен двигател отпред и само три колела – Morgan е малко по-различен „снегомобил“.

Чували с пясък за по-добро сцепление, V-образен двигател за голямо удоволствие при шофиране.

Из въздуха летят тъмни, черни парченца, пробляскват искри, чува се злобен рев – току-що е профучал Touareg. Добро време според хронометъра! Но, чакайте малко: какво е това черното? А искрите? Та нали се движим по сняг? Нима нещо се е повредило? Да, асфалтът под снежната покривка. Race Touareg е „обут” с гуми с шпайкове, иначе пригодените му за пустинните пясъци гуми нямаше да имат никакво сцепление. А дългите стоманени „пирони” изстъргват снега от пътя, след което почват да ровят и малките камъчета от асфалтовата настилка. Все едно, VW и без това е от съвсем друга категория, нека си рови и драска. Нека погледнем серийните автомобили. Audi R8, Range Rover и Citroën DS5 се справят с трасето за оценка на управляемостта безпроблемно и бързо.

Спокооойно, синия: 550 к.с. драскат по леда. Когато задницата „тръгне”, дори и дори и добрият скиор Кристоф изпитва затруднения

Изненада: благодарение на тесните гуми с добро сцепление Renault Twizy се справя чудесно по заледените завои – единствено недостатъчната мощност предотвратява победа на по-мощното с около 540 (!) конски сили Audi. Дрифтовете с нежно бръмчащата електрическа „бълха” доставят страхотно удоволствие. Доста разочароващо се представи Toyota. Зимните гуми на тестовия автомобил със задно задвижване нямат сцепление – донякъде и заради малкото тегло върху задния мост. Morgan също се движи много бавно към върха. Наистина, предните гуми с грайфери за мотокрос се впиват добре в бялата настилка. Но задната гума се върти безпомощно. Пулсът се ускорява единствено от страхотния звук на двигателя на Harley отпред. Малка похвала получава и Golf. Умната електроника на контрола на сцеплението и предното задвижване го води уверено по наклона. Но не доставя и никакво удоволствие.

Победител в категория 1: Opel Mokka

Извод

При изкачване най-важното е сцеплението. И в тази дисциплина 4х4 SUV-овете Opel Mokka и Range Rover изпреварват с голяма преднина всички останали – дори и Audi R8 с двойно задвижване. Те са идеални за заснежените планински проходи. Пълната противоположност е Toyota, която е по-бавна дори и от Twizy.

Ледена светкавица: Mokka се управлява фино и се движи уверено през снега

 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин