Новини » Голата ламарина – отново на мода в автомобилния дизайн!

Голата ламарина – отново на мода в автомобилния дизайн!

1308
2021

На 12 август в Лондон световната си премиера отпразнува MINI STRIP (co-)created by Paul Smith. Специалният автомобил е уникат и е резултат на обявеното през ноември 2020 година сътрудничество на MINI и Paul Smith, при което двете иконични британски марки са в творчески обмен на идеи за устойчив дизайн. В съответствие с това MINI STRIP е фокусирано върху иновативния подход към темата за устойчивост в автомобилното производство. Под мотото „Простота, прозрачност, устойчивост“ автомобилът представя вдъхновяващи идеи за по-устойчив поглед към автомобилния дизайн. За тази цел едно MINI Cooper SE 3 врати, както сочи името, е напълно „съблечено“ и редуцирано до структурната си същност. След което са дефинирани, внедрени и реализирани само онези елементи, които дизайнерът смята за абсолютно необходими – като фокусът е поставен върху устойчивостта. 

 „За мен MINI STRIP показва по впечатляващ начин, че MINI и Paul Smith споделят един и същ смел начин на мислене за бъдещето по отношение на иновациите и дизайна – и че заедно те създават повече. Още в началото на процеса на проектиране Пол задава съществени въпроси чрез своя неавтомобилен и следователно свеж поглед. Горди сме, че заедно разработихме едно толкова силно послание “, обяснява Оливър Хайлмер, ръководител на MINI Design.

Перспективата отвън като важно вдъхновение

MINI винаги е било отворено за външни перспективи, за да изостри своята представа за себе си и собственото си разбиране за предизвикателствата. Като дизайнер със страст към велосипеди, книги и много други, Пол Смит дава освежаващи импулси с въпросите си, за да погледне отвъд очевидното. Пол Смит обяснява: „Изключително съм благодарен, че ми се даде възможност да преосмисля легендарното MINI. Познавам и обичам настоящия автомобил, но като зачитаме традицията и гледаме към бъдещето, ние създаваме нещо наистина уникално. Екипът на MINI ми даде увереност и свобода да поема по нови пътища при проектирането на автомобила. Това беше истинска привилегия за мен. Вярвам, че заедно сме създали нещо много специално, като се фокусираме върху най-важното, редуцираме нещата и „събличаме“ автомобила. „

Дизайнът – съвършеното несъвършенство

В съвместния процес максималното редуциране довежда до буквално минималистичен, висококачествен дизайн, който все още има свеж и нетрадиционен вид. Многобройните  решения в детайлите осигуряват на MINI Cooper SE с 3 врати напълно независима естетика на екстериора. „Суровите“ материали съвсем целенасочено са част от екстериорния дизайн. Цветното лаково покритие е пропуснато и каросерията е оставена в „сурово“ състояние. От корозия я предпазва единствено тънък, прозрачен слой лак. По поцинкованите стоманени ламарини нарочно се виждат следи от шлайфането в завода, като по този начин изрично идентифицират автомобила като потребителска стока и здрав спътник във всекидневието. Този целенасочен ефект на „сурови“ повърхности е наречен „съвършеното несъвършенство“ („the perfect imperfection“) от Пол Смит.

Суровата изразителна сила на материалите

Части от типичния за MINI Blackband са 3D принтирани от рециклирана пластмаса и също като ламарините са оставени в сурово състояние. Вдъхновени от любителя на велосипедите Смит, който обича сам да майстори и да заменя или модифицира отделни части от своите състезателни велосипеди, видимите болтове по детайлите показват колко лесно е демонтирането им и как след жизнения си цикъл автомобилът отново може да бъде интегриран в кръговрата на суровините. Също толкова функционални и индивидуални са и 3D принтираните елементи на предната и задната броня с характерна за 3D печата структура.

Типично за електромобилите, затворената радиаторна решетка и капаците на колелата също намаляват въздушното съпротивление на MINI STRIP и по този начин увеличават теоретичния пробег. Облицовката на радиаторната решетка и аеро блендите на джантите са изработени от рециклиран плексиглас. Това не само спестява тегло, но и спестява ресурси. Големият панорамен покрив също е изработен от рециклиран плексиглас, с което осигурява изглед към до голяма степен необработената сурова структура в интериора.

Любов към детайлите

MINI го нарича „Twinkle in the Eye“, а Пол Смит – „classic with a twist“ – и двете обозначават неочаквани детайли като например контрастни цветни акценти, които изпъкват в дизайна едва на втори или трети поглед и подсказват за тяхната любов към детайла. Така е и при MINI STRIP: след като отворите вратите, забелязвате типичните Paul Smith Stripes, една шарка от тесни цветни линии респ. ленти в пет цвята. Когато е отворена, капачката за зареждане също поставя неоново-зелен цветен акцент. Пол Смит лично е нарисувал щампованото изображение на щепсела върху капачката за зареждане.

Радикална редукция в интериора

Следвайки мотото „Простота“ и „Прозрачност“, MINI STRIP показва радикално „събличане“ на интериора. От арматурното табло, неговата облицовка и поставката под задното стъкло целенасочено са пропуснати елементи, така че в визуално в интериора доминира суровата каросерия. Особен магнит за погледите е нейният син цвят – изрично желание на Пол Смит. Благодарение на суровите материали и интензивния син цвят интериорът има особено индивидуална естетика – той е гол и въпреки това изглежда „облечен“.

Арматурното табло, което по принцип е от четири части, е съставено от само един, полупрозрачен детайл в визия на опушено стъкло. Въз основа на добре познатия MINI дизайн с кръгли елементи, геометрията е значително опростена и е реализирана по значително по-графичен начин. Вместо класическите централни уреди своята сцена получава смартфонът. Той се монтира на мястото на централния дисплей, свързва се автоматично с автомобила и се превръща в медиен команден пункт. Единствените тактилни елементи за управление в интериора са разположени под него на Center Stack: там са Toggle бутоните за стъклоповдигачите и функцията Старт/Стоп.

Иновативните материали пестят ресурсите

С оглед на аспекта „Устойчивост“ и в допълнение към минималистичния геометричен дизайн в интериора на MINI STRIP, фокусът е поставен върху използването на рециклирани и щадящи природата материали. В интериора няма нито кожа, нито хром. Вместо това седалките са тапицирани с плетен текстил. Благодарение на цялостното внедряване като моно-материал, тапицериите на седалките, включително кантовете, могат да бъдат напълно рециклирани и кръговратът на материалите да бъде запазен. Стелките също са изработени от рециклирана гума. Тяхната структура Terrazzo е страничен продукт на процеса на рециклиране и производство и помага на различните детайли да покажат как този материал е получил втори живот.

Облицовката на арматурното табло, тапицериите на вратите и поставката под задното стъкло също са силно редуцирани геометрично и са изработени от рециклиран корк. Използваният корков вариант може да бъде оформян без свързващи вещества и в същото време може да бъде рециклиран напълно. В приятната си здравина при приятно усещане при допир в бъдеще коркът може да служи като заместител на разпенените пластмаси. Благодарение на възможността за рециклиране и тъй като коркът като възобновяем материал свързва СОпри растежа си той предлага допълнителни потенциали за спестяване на парникови газове.  Още един положителен страничен ефект: като материали с отворени пори плетеният текстил и коркът се отразяват положително на акустиката в интериора.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ