Гневните електромъници: Fiat 500, Honda e и MINI Cooper SE

0107
2021

ТРИОТО ПРЕМИНАВА С ЖУЖЕНЕ. Така ще изглежда бъдещето ни? Утрето на нашия град? Малки автомобили с електрическо задвижване, които се придвижват на неголеми разстояния с жужене? Именно затова са създадени Fiat 500, Honda e и Mini Cooper SE – да се движат изцяло електрически и безшумно по големите централни булеварди на градовете. Вместо огромни батерии в „търбусите“ си малките модели притежават малки пакети от батерии – за града не са ви необходими рекордни пробези. Рецептата не е никак лоша. По-малки батерии, по-малко тегло, бързи зареждания – в ежедневието практичните предимства са повече от недостатъците при пробега. Още нещо обединява тези три електрически джуджета: всички те гордо са яхнали ретро вълната. Fiat не е много тесен със своите 1,70 метра – малко надвишава оригинала. Но иначе предницата и задницата – независимо дали с електрическо задвижване или не – дори и през 2021 г. издават доста от Cinquecento. Cooper също надвишава с няколко дължини своя британски прадядо. Кой обаче би му се разсърдил? Формата на покрива, линията на прозорците, детски размери – едва ли може да има повече ретро в един малък автомобил.

Най-новата Honda e ни гледа с ококорени „очички“, които ни се струват познати. Приликата е с първия Civic – ние обаче откриваме и малко от VW Golf I GTI. С това класическите заемки при „японеца“ приключват. Когато седнете вътре, ще се учудите. Тук всичко е доминирано от монитори. Общо пет големи дисплея ви гледат отвътре. Дори и вместо странични огледала от Honda са монтирали монитори. В практическия смисъл те са негодни, но са страхотен ефект. Дори и огледалото за обратно виждане не е такова – тук също се прожектират изображения на цветен дисплей. Като цяло Honda е оборудвана впечатляващо модерно. Страхотна изработка, фини материали, симпатични детайли като колекция от букси за смартфони – ако не се чувствате уютно в Honda e, значи вкъщи спите на легло от европалети.

Широко изображение: тук са се подредили един до друг пет дисплея. Мониторите, заместващи страничните огледала, изискват време за свикване
Поглед напред: видеоизображение вместо отражение от огледалата – включително и завъртян изглед в Honda e

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин