Главният дизайнер на Skoda отива при BMW

Йозеф Кабан е работил и по Bugatti Veyron


9
февр.
2017

В продължение на над 15 години, повечето автомобили на BMW са следвали същия си добре познат външен вид, който бива претворен и от бившия главен дизайнер Крис Бенгъл върху E65 BMW Серия 7. Историята помни актуализации и еволюции през годините, а отличителният стил на производителя остава все същият. Но промяната вероятно се задава на хоризонта, след като BMW и главният дизайнер Адриан ван Хоойдонк представиха бившия дизайнер на групата Volkswagen Йозеф Кабан, който ще отговаря за основния брандов дизайн на автомобилния гигант, докато настоящият служител Домагой Дукец ще поеме ръководството на поделенията i и M.

Този ход идва само няколко седмици след оттеглянето на бившия шеф-дизайнер на BMW Карим Хабиб. Той поема поста през 2011 г., след като прекарва две години в Mercedes-Benz. Заместникът на Хабиб, Йосиф Кабан, е бившият шеф по екстериорен дизайн на Škoda Auto. Той е работил също така върху други продукти на Volkswagen Group, включително Bugatti Veyron.

Домагой Дукец, също както ван Хоойдонк, е бил в редиците на BMW в продължение на няколко години, въпреки че е работил също за Volkswagen и за Citroën. Проектите му към френския производител на автомобили включват C4 купе и C5 Airscape.

Не очаквайте мигновена пълна промяна в дизайна на BMW. Производствените цикли отнемат години, така че следете за концептуални модели, които да загатнат какво ни е приготвил автогигантът в бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин