Главният дизайнер на Renault за общото между дизайна на автомобили и на обувки


31
ян.
2020

Лоранс ван ден Акер, главен дизайнер на Groupe Renault, е известен с концептуалните си автомобили, илюстриращи силна дизайнерска стратегия. Известен е с това, че е вдъхнал вятър на съблазън в гамата на Renault. Популярен е в социалните мрежи със своите кецове. И с добра причина, всеки нов концептуален или сериен автомобил се представя със … съответстващият му чифт кецове. Толкова успешно, че кецовете са се превърнали в негова запазена марка, израз на неговата идентичност.

Защо решава да носи кецове? Защо персонализацията е толкова важна? Каква е връзката между автомобила и чифт кецове? Как се създава автомобил, персонализируем колкото Captur? Как Le Coq Sportif и Renault решават да създадат съвместен проект? Ето неговите отговори:

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯТА Е КЛЮЧОВЕН ТРЕНД ДНЕС. ЗАЩО СТАНА ТОЛКОВА ВАЖНА?

Винаги е имало определен натиск за приспособяване, смесен с желанието да утвърдим личността си. Перфектен пример за това е пънк стилът. Британските ученици трябваше да носят униформи. Единствената част от униформата, на която можеха да влияят, бяха чорапите, обувките и косата. И пънкарите са продукт на тази ситуация. Те имаха граница и развиха огромна изразителност в малкото обхват, който им остава. В свят, предпочитащ еднаквостта, персонализирането дава възможност на хората да изразят себе си и да покажат част от това, което е скрито от тази униформа. Мисля, че това е дълбока нужда. Хората приемат конформизма, при условие че могат да добавят свой елемент и това е сърцето на персонализацията.

Феноменът е още по-силен при дизайнерите, тъй като хората очакват те да имат свой личен почерк. Ако дизайнерите искат да оставят своя отпечатък, те трябва да развият своята индивидуалност. Те са оценени за начина, по който виждат света. Дизайнерите интуитивно въплъщават това желание. При кецовете комфортът е ключов. На един автомобилен салон, където трябва да изминете километри, искате най-удобните обувки. Но истинската причина датира от първите ми професионални стъпки. Когато започнах да работя и носех първите си костюми, имах чувството, че стъпвам в кожата на баща си. Кецовете бяха начин за мен да изразя донякъде спортна личност. Също са и изключително видим аспект, с който мога да играя.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин