Гигантът Hertz „дърпа ръчната“ при още една сделка с електромобили

0702
2024

Hertz за втори път демонстрира, че се отказва да увеличава електрическите автомобили в своята флотилия. Според публикация във Financial Times рент-а-кар компанията е „паузирала“ плановете си да поръчва още електромобили от шведския производител Polestar. Преди две години Hertz анонсира, че планира да вкара в автопарка си 65 хиляди машини от бранда на полярната звезда, за да се превърне в лидер в сферата на електрическата мобилност. Polestar-овете трябваше да бъдат добавени към 100 хиляди Tesla, за които компанията по-рано беше съобщила, че ще придобие.

Само година по-късно обаче Hertz запя друга песен – и основната причина за това се оказа шантавата политика на Мъск, който свали цените на новите Tesla и по този начин рязко „обезцени“ малко употребяваните автомобили от същата марка. Тази неестествена загуба на стойност, комбинирана с по-високите ремонтни разходи при електромобилите, удари сериозно бизнеса на Hertz.

По този начин Hertz беше принудена да направи сериозен обрат по отношение на плановете си за електрифициране на 25 процента от автопарка си до края на 2024 г. През ноември компанията оповести, че ще продаде 20 000 броя Tesla, или приблизително една трета от всичките си електромобили. А сега поставя „ на ръчна“ и сделката си с Polestar.

Пред Financial Times изпълнителният директор на шведската компания Томас Ингенлат коментира, че още през миналата есен с него се свързал СЕО-то на Hertz Стивън Шер, за да го уведоми за замразяването на сделката. За периода 2022-2023 г. шведската компания била продала на рент-а-кар гиганта около 13 000 автомобила, разкрива Ингенлат.

Hertz оперира по схемата на т.нар. „рисков“ модел, при който МПС-тата стават собственост на корпорацията, а не по варианта „обратно изкупуване“, използван от някои компании за коли под наем, при който производителят се съгласява да изкупи автомобила като употребяван на определена цена.

Ингенлат допълва, че от Polestar се били съгласили да не доставят всички 65 000 автомобила, ако Hertz не разпродава наличните към момента електромобили твърде бързо или прекалено евтино. И действително, в момента сайтът на Hertz за продажба на употребявани автомобили е пълен с обяви за Tesla Model 3 за по 20 хиляди долара, но за сметка на това няма никакви Polestar.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин