Геройска постъпка на шофьор на Tesla

Елън Мъск го поздрави лично в Twitter и обеща да покрие всички разходи по ремонта на луксозната електрическа лимузина

1602
2017

Късно вечерта в понеделник на автомагистрала А9 до Мюнхен при Гаршинг се разиграла изключително драматична ситуация. Водач зад волана на VW Passat бил изпаднал в безсъзнание и автомобилът му в продължение на стотици метри се „влачел“ по мантинелата, разделяща магистралата, но явно продължавал неволно да натиска педала на газта. Тогава 41-годишният водач на Tesla Model S Манфред Кик от Мюнхен реагирал светкавично. Според собствените му думи той забелязал, как Passat-ът става неуправляем в най-лявата лента и „стърже“ и се „влачи“ по мантинелата още на включването при Гаршинг Юг. Манфред Кик веднага изпреварил останалият без управление VW Passat, „засякъл“ го и чрез леко натискане на спирачките го спрял със собствения си автомобил. И по този начин най-вероятно спасил живота на изпадналия в безсъзнание мъж, а и не само неговия. По-късно 29-годишният водач на Volkswagen бил откаран в болницата. Щетите по двата автомобила са в размер на около 2 000 евро.

Ето какво разказа Манфред Кик: „Автомобилът се движеше в най-лявата лента на магистралата с около 40 км/ч и стържеше по мантинелата. Затова го изпреварих отдясно и го спрях със собствения си автомобил. Според мен нямаше друга алтернатива. Трябваше да го спра.“

„Не съм герой.“

Бащата на три деца, производител на метални конструкции (вкл. и мантинели!), продължава: “Можех много добре да преценя ситуацията и знаех какви са евентуалните последици. Освен това преди година изкарах курс за подводно спасяване и първа помощ. „Аз бях най-подходящият за тази ситуация. В този момент щетите по автомобила ми изобщо не ме интересуваха, той може да бъде ремонтиран. Ставаше дума за човешки живот“.

Манфред Кик дал първа помощ на пострадалия и помолил един от притеклите се на помощ водачи да се обади на Бърза помощ. Междувременно от болницата съобщиха, че пострадалият мъж вече е по-добре.

Кой обаче ще плати щетите?

Случаят веднага придоби огромна популярност по целия свят, намеси се дори и шефът на Tesla Елън Мъск. Чрез Twitter той изрази възхищението си от постъпката на баварския герой. „Поздравления за водача на Tesla, който преднамерено повреди автомобила си, за да спре изпаднал в безсъзнание шофьор“, пише Мъск. Освен това той направи и още един страхотен жест. „В знак на признателност Tesla ще поеме всички разходи по ремонта на щетите.“

Всъщност това бе и един от спорните казуси в този случай: защото имаше вероятност застрахователната компания да откаже да плати щетите по луксозния електромобил и по Passat-а, позовавайки се на нарушаване на правилата за движение. Някои експерти коментираха, че водачът на Tesla може да бъде обвинен в опасно шофиране, засичане, неправилно престрояване, неправомерно рязко спиране пред друг автомобил и съзнателно причиняване на катастрофа (ако се погледне на нещата бездушно, фактите са точно такива). И не само да плати всички щети (е, това поне щеше да му се размине благодарение на Елън Мъск), но и да остане без книжка. За щастие обаче други юристи откриха един „скрит“ параграф в условията на застраховката Гражданска отговорност, т. нар. „параграф саможертва“ в напечатаното с дребен шрифт в общите условия на всяка полица Гражданска отговорност. Според него при подобни опасни за живота спасителни акции, при които „водачът с риск за живота си и за имуществото си предотвратява по-тежки последствия“, той не носи отговорност за нанесените щети и разходите се поемат от застрахователя. А Манфред Кик има пълното право да се позове на този параграф.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин