Германските градове масово въвеждат 30 км/ч ограничение на скоростта


12
юли
2021

Ограничение на скоростта от 30 км/ч вече беше въведено в някои основни градски зони на Берлин и Хамбург. Сега още седем големи града планират същото ограничение – но на голяма площ

Във все повече големи германски градове влизат в силата плановете за налагане на ограничение на скоростта от 30 км/ч. В Берлин това вече е максималното темпо на много основни улици, а в Хамбург броят на знаците с черното число 30 също расте бързо. А сега в пилотен проект седем метрополни региона искат да намалят скоростта на движение до 30 километра в огромни зони. По-конкретно става въпрос за Аахен, Аугсбург, Фрайбург в Брайсгау, Хановер, Лайпциг, Мюнстер и Улм, които планират широкомащабно налагане на ограничението на скоростта. Изключение ще правят само няколко основни пътни артерии, по които автомобилите ще имат право да се движат с 50. Според плановете, представени в началото на юли, градовете ще се борят да въведат важната промяна в правилата за движение (StVO) веднага след федералните избори.

Подкрепа от Германската асоциация на градовете

Германската асоциация на градовете в Берлин подкрепя пилотния проект: „Искаме да направим трафика в градовете по-ефективен, по-екологичен и по-безопасен“, казва председателят на Германската асоциация на градовете, кметът на Лайпциг Буркхард Юнг (SPD). Според Юнг сега градовете имали повече възможности за самостоятелно взимане на решения от преди.  „Общините могат най-добре да решат какви скорости за кои улици са подходящи.“ Все още не е ясно дали плановете действително ще могат да бъдат реализирани. Определящ фактор вероятно ще бъде коя партия ще ръководи Министерството на транспорта след изборите.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин