Германия в люта битка с „корона“ стрийтрейсърите

1404
2020

Много шофьори виждат в извънредната ситуация подканване за настъпване на газта. На 24-и март полицията в Есен установява 81 случая на превишена скорост в зона с ограничение 70 км/ч. „Рекордьорът“ е развил 175 км/ч. В Бон регистрират двойно повече нарушители, отколкото през януари. В Щутгарт при акция между 21 часа и полунощ униформените хващат 56 водачи, шофиращи с превишена скорост, като „шампионът“ е карал със 150 при разрешени 80 км/ч. В Ландсхут (федерална провинция Бавария) отчитат по-малко нарушители от обикновено, но със значително по-висока скорост, съобщават от полицията. Рекорда държи лек автомобил с ремарке, движещ се със 116 км/ч в населено място.

Списъкът далеч не свършва дотук. В цяла Германия гражданите се оплакват от уличните състезатели и създавания от тях шум. Затова полицията организира мобилни екипи за следене на скоростта – тъй като нейното превишение е най-честата причина за смъртни случаи при ПТП в Германия. В нелегални гонки из градовете – най-често с мощни автомобили под наем, рискът от катастрофи е особено висок, а инцидентите с фатален край са все по-често срещани.

За да предотврати нелегални улични състезания, полицията в Дортмунд поставя бетонни блокчета на едно от любимите места на „гонкаджиите“

В Дортмунд се забелязва сериозно раздвижване на сцената на уличните състезатели и феновете на тунинга. През уикенда на 14-15 март на едно от любимите места за гонки се събират около 150 автомобила – и от полицията затварят улицата с бетонни блокчета. „Във времето на коронавируса няма да оставим празните пътища на произвола на стрийтрейсърите“, казва ръководителят на полицията в Дортмунд Грегор Ланге.

От полицията в Кьолн съобщават за пет незаконни състезания само в рамките на една седмица. Едно от тях се провежда в събота вечер и завършва с катастрофа между два автомобила. В Германия специално звено на полицията се грижи за обучението на ученици – това е превенция към най-рисковата група водачи, млади и неопитни, но с най-голяма доза адреналин зад волана. А водачи, при които са засечени и повторни нарушения, полицията провежда специален тренинг, насочен срещу агресията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин