Новини » В Tesla ръждясват дори батериите!

В Tesla ръждясват дори батериите!

2809
2022

Tesla отново трябва да се защитава от сериозна критика в социалните мрежи, след като собственик на Tesla от Канада публикува поредица от видеоклипове. Те разкриват, че в конструкцията на по-старите Model S е имало сериозен дефект.

„Учете се от моите грешки“ – така канадският предприемач и бивш собственик на Tesla Марио Селая предупреждава мераклиите да си купят автомобила от американската марка в цяла поредица от клипове в TikTok. Те носят неприятното за Мъск заглавие: „Моята счупена Tesla за боклука“.

В кратките видеа Зелая обяснява, че неговата Tesla Model S от 2013 г., купена за 140 000 долара, била заключена и не можела да се отключи, което му пречело да я продаде. Причината: високоволтовата батерия била напълно изтощена и не можело да се зарежда, поради което вратите не можело да бъдат oтключени. Ремонтът на батерията щял да струва на Зелая над 20 000 долара, с които той не иска да се раздели.

Познати ли са на Tesla проблемите с конденза?

Първото видео по темата, което Zelaya публикува в TikTok, вече е гледано около 18 милиона пъти. В клипа Зелая обяснява, че нямал достъп дори до документите на автомобила, тъй като те били вътре в него. Причината за дефекта на батерията била конструкцията на климатичната инсталация, която отвеждала целия конденз през маркуч директно върху батерията. В резултат на това капакът на батерията ръждясал и водата проникнала вътре в нея. Когато по-късно Зелая закарва своята Model S на регулаторния орган в своята страна – Transport Canada, техническите специалисти потвърдили дефекта.

Над 42 000 лева за смяна на батерията

В предишно видео собственикът на Tesla-та от Торонто публикува снимка на проформа фактура от Tesla от 14 март. На нея се вижда, че резервна батерия за електромобила ще струва над 28 000 канадски долара или малко над 42 000 лева. Според новинарския портал Insider, предвид обстоятелствата, Зелая е изискал безплатна смяна на батерията. Дилърът първоначално се съгласява, но по-късно от представителството го информират, че претенцията му за безплатен ремонт била отхвърлена от по-висш орган в компанията. При това дори акаунтът на Зелая във видеоплатформата TikTok е блокиран временно, но впоследствие вече е отключен.

Специалист по електромобили Tesla потвърждава наличието на дефекта в конструкцията

Според публикация в интернет портала AutoEvolution Джейсън Хюз, известен като „хакера на Tesla“, е потвърдил, че много други Model S също имали проблеми заради конденза от климатичната система, който попадал върху батерията . Хюз е собственик 057 Technology, специализиран сервиз за ремонт на Tesla.

ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА УПОТРЕБЯВАНИ TESLA MODEL S

В публикация във форум Хюз обяснява, че работел върху собствено решение на проблема с влагата. Според специалиста проблемът можело да засегне компонентите на Model S „от първия ден на производство до около четвъртото тримесечие на 2014 г., както и някои aвтомобили от първото тримесечие на 2015 г.“ Що се отнася до по-нови Model S, при които проблемът също се проявявал, собственикът на сервиза разкрива, че „всички автомобили с ремонтирани от Tesla батерии“, също можело да страдат от дефекта.

Междувременно в друго видео собственикът на Model S Зелая се хвали, че най-накрая е успял да продаде колата, след като платил 30 долара за нови регистрационни документи. Видео в TikTok показва как новият собственик сваля предната броня, за да получи достъп до автомобила.

„Това ще бъде краят на моя път с Tesla“, казва Зелая във видеото. „Марката вече не е част от живота ми. Не я допускайте и във вашите.“

Още по темата