В чест на жените-пионери в световния автомобилизъм

1204
2022

Като част от своето десето юбилейно издание Конкурсът за елегантност в Лондон ще почете жените-пионери в автомобилизма с изцяло нова функция: The Levitt Concours, който ще почете жените-пионери в автомобилния свят. Той хвърля светлина върху жените ентусиасти и техните превозни средства, с еднодневна автомобилна обиколка и специално изработена витрина в двореца Hampton Court в събота, 3 септември. Обиколката, която ще започне в Odney Club и ще завърши на мястото на самия конкурс, включва група от 30 редки и екзотични превозни средства от Austin Healey 3000 до Ferrari Daytona.

Новият Levitt Concours се организира в чест на Дороти Левит, първата английска жена състезател. Известна с това, че поставя световния рекорд за скорост на суша при дамите, както и първия рекорд за скорост на вода, за което е наречена „Най-бързото момиче на Земята“.

Дороти Левит е пионер в автомобилния спорт, запален автоентусиаст и завършен пилот. Тя започва състезателната си кариера през 1903 г. на Southport Speed ​​Trials, като печели в класа си с автомобил Gladiator12 НР. През 1905 г. подобрава рекорда за „най-дълго шофиране на жена“, като изминава със своя De Dion-Bouton разстоянието от Лондон до Ливърпул и обратно само за два дни (във време, когато асфалтирани пътища почти не съществуват, а пътните карти, пътните знаци и бензиностанциите тепърва предстои да бъдат изобретени) само с нейното малко померанско куче Додо и автоматичен револвер Colt (известен като „Тайната на Dainty Motoriste“).

Докато интересът към чистокръвните състезателни и колекционерски автомобили от висок клас все още се разглежда като основно мъжко занимание, истината е, че някои от най-ненаситите автомобилни търсачи на силни усещания и познавачи в автомобилния свят винаги са били жени. Levitt Concours ще привлече вниманието към тях, като същевременно ще отдаде почит на един от най-революционните пилоти на всички времена. На територията на двореца Hampton Court ще бъдат изложени 70 редки и екзотични автомобила, транспортирани от всички краища на земното кълбо от техните собственици, като повечето от тях досега не са били показвани на живо в Обединеното кралство. През уикенда от 2 до 4 септември ще бъдат изложени общо около 1000 автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин