В търсене на щастието с Mazda MX-5, Alfa 4C Spider и Audi TT Roadster

Удоволствието от шофирането ни прави щастливи. Един поетичен ден с Mazda MX-5, Alfa 4C Spider и Audi TT Roadster

2207
2016

СЛЕД ТОВА човек винаги се пита: как можа да се случи това? Чия е заслугата за толкова удоволствие от шофирането? Досега в Германия не е имало толкова много кабриолети – при това продажбите продължават да нарастват. Но кой всъщност обича тези открити автомобили с тежки, бавно затварящи се стоманени покриви, в които отвсякъде духа и прическата ви става на нищо? Скъпо поколение Playstation: прекрасният свят на героите от игрите не винаги е бил толкова богат и красив. Самият роудстър се е появи по съвсем разумни причини. Той е бил минималист, пурист, трябвало е да бъде лек, семпъл, спартански, евтин. И също така е трябвало да доставя удоволствие. Най-вече удоволствие.
Това са автомобили за мъже с космати гърди. Когато те се движат по улиците, момичетата се обръщат да ги видят. Какво е останало от тази идея днес? За да получим отговорите, излязохме да се поразходим с трите кабриолета-мечти от тази година: Mazda MX-5, Alfa 4C Spider, Audi TT Roadster. Перфектният фон бе природата. Кол Дьо Ванс, тази живописна планинска местност зад френския град Ница, с многото си завои и серпентини. И тъй като слънцето вече блестеше, ние се отправихме в търсене на щастието.

От 25 години насам MX-5 се справя много добре с превземането на завоите. Навремето с лекота, а напоследък малко по тромавичко. Просто автомобилът бе станал прекалено тежък. Достатъчна причина за японците да натиснат бутона Reset и да стартират наново своята икона. Човек се нуждае от време за свикване с новата външност, иначе всичко останало е постарому. Ако някога сте изгладили бръчките си в първия MX-5, ще посрещнете новия модел с думите: „Ето те отново!“ Малко по-сериозен, по-зрял, но по принцип със същата ДНК както преди. От Mazda са скъсили четвъртото поколение с десет сантиметра и са намалили теглото му на под 1000 кг. По-малко тегло = повече удоволствие. Тази формула винаги е модерна. Новият MX-5 пасва перфектно. В него ще седите перфектно. Абсолютно в средата на автомобил, който ти открива пътя към доброто настроение.

„MX-5 е точно по мярка като ръкавица. Няма да получите повече удоволствие от шофирането за тези пари.“ Редакторът Томас Хиршбергер харесва Mazda

„MX-5 е точно по мярка като ръкавица. Няма да получите повече удоволствие от шофирането за тези пари.“
Редакторът Томас Хиршбергер харесва Mazda

Кой би се смутил, че пластмасата не е от най-меките? Кой ли постоянно би почуквал по кокпита и казвал: „Хм… доста е твърдо…“ Отново най-обикновените неща са тези, които превръщат някогашното копие на Lotus Elan в може би последния оригинал: покривът – хващаш отзад и го хвърляш напред. Готово. Превключването: къси ходови, прецизно превключване, страхотно. Управлението – сега е електрическо и почти прекалено леко. Когато обаче се появят острите завои, то се втвърдява и водачът може да разчита на него.
В света на MX-5 правите отсечки и без друго са загуба на време. Ако прекалявате обаче с уроците по танци, трябва да сте доста бърз с ръцете. Нагоре към Кол дьо Ванс задницата на няколко пъти поднася, но под зоркото око на ESP. И хубаво, че е така. Дали нещата ще останат същите, когато автомобилът се появи в Германия през септември? За голямото удоволствие в стил роудстър отговаря 1,5-литровият двигател. Атмосферен мотор. Благодарим, Mazda, че агрегатът не е турбо. Той разполага със 131 к.с., а – въпреки че не захапва асфалта – не ви е необходима по-голяма мощност. Шестте предавки поддържат 4-цилиндровия двигател в добро настроение до 7500 оборота. А цената от 22 990 евро ще разсее и последните облаци над главата ви. Щастието може да бъде и евтино.

„Може всичко – да ускорява и да се движи спокойно, за превзема завоите и да вози комфортно. Едва ли може да има по-компетентен кабриолет.” Тестпилотът Тим Далгард обича Audi

„Може всичко – да ускорява и да се движи спокойно, за превзема завоите и да вози комфортно. Едва ли може да има по-компетентен кабриолет.”
Тестпилотът Тим Далгард обича Audi


Двойно повече струва TT Roadster. А вятърът, който духа през изпълнения с алуминий и кожа кокпит изглежда сякаш е от друга галактика. Всичко в този автомобил е символ на разума. Есенцията е перфектна. С 230 к.с., електрически акустичен покрив, огромен дигитален дисплей, прогресивно управление и задвижване Quattro.
Откритото TT е един стабилен и уверен автомобил, който се справя чудесно с предизвикателствата на завоите. Подобно на Формула 1 при смяна на предавките от дебелите ауспухови тръби се чува пукот и грохот – предвидима театрална постановка от електронен режисьор. Всичко е инсценирано перфектно – към момента няма друг толкова добър двуместен кабриолет. Липсват обаче пеперудите в стомаха.

„Никакви компромиси., страхотен дизайн, безкрайна мощност – повече просто не може!” Фотографът Кристиан Битман би избрал Alfa

„Никакви компромиси., страхотен дизайн, безкрайна мощност – повече просто не може!”
Фотографът Кристиан Битман би избрал Alfa


Емоционалната противоположност на хладния технократ се нарича Alfa Romeo 4C Spider. Рядко можете да видите такъв спектакъл, разположен на четири метра дължина. Spider – или по-добре таргата –излъчва еротика и притежава състезателна техника, опакована в тесни карбонови одежди. Един радикален модел с толкова голямо сърце, когото няма как да не заобичаш. Иначе ще те подлуди. Sympathy for the Devil. Газ, газ, газ! Колата превзема завоите и направо ще те изяде! Шумен като тунингована прахосмукачва средно разположеният агрегат с 240 к.с. демонстрира отлична мощност. Някога Валтер Рьорл беше казал: „При ускорение сълзите от вълнение трябва да се стичат хоризонтално към ушите.”

Да не би тогава да е знаел, че един ден ще се появи 4C? Отвътре „бегачката” ни демонстрира голям брой карбонови елементи, а тапицериите на седалките са твърди като чабата на три месеца. Затова фактът, че тифозите се отказват от окачване и сервоуправление, е съвсем логичен. 4C Spider не е за страхливци. Управлението сякаш е директно свързано към нервните окончания на водача. Когато той само си помисли за завоя, колелата вече са завили. Това те поддържа нащрек, сякаш си изпил няколко енергийни напитки. Не са малко онези, които чакат 18 месеца за това удоволствие от шофирането. Толкова трае доставката на 4C Spider. Но и без друго повече от екземплярите на струващия 72 000 евро модел ще престояват повечето време в гаражите на колекционерите. Ние обаче се забавлявахме много. Дни като тези трябва да бъдат консервирани и пълнени в шишета. Като еликсир на щастието за мрачните ноемврийски дни.

Кол дьо Ванс
963 метра изкачване в планините зад Ница Nizza и наклон от до девет процента – любима тренировъчна отсечка за велосипедисти от цял свят

ИЗВОД
Редакторът Томас Хиршбергер
Имах късмет: един ден под открито небе с три кабриолета с напълно различен характер. MX-5 доказва, че удоволствието от шофирането не е привилегия на супербогатите, а Audi TT Roadster е перфектната машина. 4C Spider може да разчувства и просълзи дори и най-закоравелите. Тъй като е толкова красива и радикално различна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин