В този Volkswagen Typ 3 се крие техника на Porsche 911


17
ян.
2020

Volkswagen Typ 3 (1961-1973) e известен в ретро средите като леко скучноват олдтаймер, който само заклетите фенове на модела оценяват истински. Само че при този случай става въпрос за цялостно преработен с двигател на Porsche „спортист“ с 300 к.с., който просто се крие зад външността на 1600 L. В момента аукционната къща Bidaclassics предлага за наддаване екстремния Typ 3 в цвят Gulf Blue.

Двигател от 911 (964)

Класическият 1600 L се държи като модерна „костенурка“: не радва с много място, но с уют, предвидим е и крие много предимства. Серийният боксер, разположен отзад, обаче предлага всичко друго, но не и динамично придвижване. Ето защо тунинг компанията Das Triebwerk dtw Germany „присажда“ на скромничкия 1600 L 3,6-литров боксер от Porsche 911 (964), при който мощността е вдигната от 250 на 300 к.с. За да приеме двигателя, каросерията е била подложена на сериозни модификации в задната част, а освен това автомобилът е бил разглобен до последното болтче и цялостно реставриран. От Porsche 964 C2 идва и спирачната система. Oкачването на 2-местния автомобил е преработено с компоненти на Bilstein – и за разлика от серийното е закрепено към каросерията със специално изработени алуминиеви лагери. В задната ос откриваме много на брой Cup-разпънки. LED-фаровете осигуряват осветяване на нивото на модерен автомобил, а класическите джанти Fuchs подчертават възрастта на спортния Typ 3.

Tунинг за 260 000 лв.

С малко фантазия дори и скучноватият базов 1600 L се превръща в шикозно спортно купе – поне в известна степен благодарение на интегрираните фино в таблото кръгли уреди, ниската позиция на седене и прецизно превключващата трансмисия. При предложения на аукцион модел интериорът е изцяло нов. Спортните седалки Recaro се радват на класическото за Porsche шахматно каре и кожа напа. Освен това е монтирана аудиосистема Dr. Boom със субуфери и ретро дизайн. Първите тестове на модела са проведени от рали легендата Валтер Рьорл. Автомобилът, чийто тунинг възлиза на 260 000 лв., ще бъде предложен за аукцион от Bidaclassics. Наддаването приключва на 26 януари 2020 в 20 часа.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >