В този автомобил работи 27-литров двигател!

0906
2024

Този автомобил, както подсказва името му, се задвижва от двигател Meteor V12 – версия на 27-литровия авиационен Merlin V12 от Втората световна война, но без компресор. Разработката на двигателите Rolls-Royce Meteor започва почти случайно. Поради възникването на технологични усложнения при производството на двигателите Merlin и твърде високата им цена, Rolls-Royce започва да събира използвани двигатели Merlin и да ги обновява. Те не са подходящи за повторна употреба в самолети, но тогавашният изпълнителен директор на Rolls-Royce бързо разбира, че дефорсирана версия на Merlin без компресор би била идеална за използване в танкове. Всъщност това би увеличило значително и скоростта на танка, благодарение на мощността от около 1000 к.с., която е чувствително по-висока от използваните тогава танкови двигатели с мощност 500 к.с.

Създаването на уникалния триместен Meteor 27 Liter V12 Special, показан на снимките, започва в Южна Африка през 2001 г., по идея на Робин Бийч. След активно проучване, което продължава повече от година, той успява да намери подходящ двигател в Йоханесбург, който е взет от танк Centurion, доставен в ЮАР през 1952 г. След това ръчно изработва подходящо за целта и достатъчно здраво шаси, и го оборудва с окачване, спирачки и сервоуправление на Jaguar XJ12. Впечатляващото е, че когато разпределението на теглото на двутонния автомобил е тествано, то се оказва перфектно – 50/50 отпред и отзад.

През 2016 г. собственикът се премества във Великобритания и взима колата със себе си, след което се обръща за съдействие към една фирма, специализирана в реконструкцията на авиационни двигатели. След ремонта използваният двигател Meteor е тестван с тяхната апартура, която показва максимална мощност 631 к.с. и 1449 Нм въртящ момент. Взето е решение към него да бъде монтирана автоматична скоростна кутия GM TH400 от Jaguar XJ12, тъй като хидротрансформаторът помага за намаляване на „ударите“ от задвижването и елиминира необходимостта от обикновен съединител.

Колата е с 21-инчови джанти и гуми Blockley и на теория би трябвало да достигне 325 км/ч, но това не е било тествано, тъй като гумите не стават за скорост над 220 км/ч. По-важното в случая е, че не всеки ден може да види (или още по-малко да се покара) кола с 27-литров двигател.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин