В това Bentley се срещат Хоумър Симпсън, Мики Маус и Луи Вютон


14
ян.
2020

Какво е общото между Хоумър Симпсън, Мики Маус и Луи Вютон? Надали ще се досетите, че са изобразени върху Bentley Continental GT3-R – при това заедно с Попай Моряка, различни супергерои и американски банкноти. Continental GT3-R e eдно от най-луксозните „благородни“ купета на пазара и едно от най-мощните серийни Bentley-та, направено в серия от едва 300 екземпляра. С други – суперспортен модел. Но който не харесва екзотиката с обикновена боя, ще оцени униката „Deklart Edition“.

Лимитираният GT3-R е необичаен „благороден“ състезателен автомобил с хомолагация за обществените пътища – благодарение на 4-литров V8 Biturbo-двигател, генериращ 580 к.с. Performance-версията на GT3-R е със 100 кг по-лека и с 52 к.с. по-мощна от серийния Continental GT V8 S и е ориентирана към болида GT3, който британската дъщерна компания на VW използва за ендуранс шампионата на FIA. GT3-R обаче далеч не е „опоскана бегачка“ – тъй като е далеч по-луксозен от своя състезателен първообраз. Висококачествена кожа, алкантара и ръчно изработени карбонови части, както и въздушно окачване, навигация и High-end аудиосистема доказват, че машината е проектирана за удоволствие както от шофирането, така и от возенето. Въпреки че всъщност това е „най-наточената“ версия на купето.

Откритото от нас Bentley Continental GT3-R е не просто един от общо 300 екземпляра в ограничената серия, но и уникат. На практика тук става въпрос за подвижно произведение на изкуството – тъй като черната каросерия е изрисувана от художника Денис Клапшус, познат с псевдонима си Декларт. В стил „графити“ Декларт е изобразил в шарена феерия Бъгс Бъни, чичо Скрудж и още десетки образи, които доказват, че Bentley далеч не е автомобил само за кисели тузари. Изминалото едва 9700 км GT3-R e с първа регистрация от август 2015. И оттогава до днес е загубило около 100 000 евро от стойността си – защото като ново е било продадено на 282 625 евро, а сега ще си намери нов собственик срещу „само“ 179 900 евро. В интерес на истината, на пазара има употребявани Continental GT3-R и на доста по-ниска цена – но и не като произведение на изкуството, а със скучна черна или бяла каросерия например.

Още по темата