В светите халета на Audi в Инголщат!

0205
2023

КОГАТО СЪРЦАТА НИ СЕ РАЗТУПТЯВАТ ОТ QUATTRO от първото поколение, човекът от Audi Tradition добавя: „Купихме още едно, защото смятахме, че разполагаме с твърде малко бройки.“ Да притежаваш прекалено малко автомобили quattro от първото поколение – възможно ли е? Може би за фирмата, произвела между 1980 и 1991 точно 11 452 екземпляра от спортното Сoupé. Audi ни отваря светите си халета – молихме се за това в продължение на година. Сега се намираме в паркинга на мечтите и добре че се случи, тъй като през следващата година човекът, който знае всичко за Audi и още повече за DKW, ще се пенсионира. Днес Ралф Хорнунг (62) ще ни покаже всичко, над което е работил от 1984 г. – първоначално като практикуващ, после като дипломиран, а сега като пазител на традициите, купувач на автомобили и неизчерпаема енциклопедия.

ПЪРВИЯТ В МУЗЕЯ: Този Horch 780 от 1933 е изкупен от Audi през 1985 от един американец. Цена: чисто ново Audi 5000 S

Започваме от началото – или от номер 1. Годината е 1984, Audi е спонсор на Олимпийските игри в Лос Анджелис, един американец отива при баварците и им предлага за продажба стария си автомобил – Horch 780 от 1933 г. Хората от Инголщат го купуват и го плащат с чисто ново Audi 5000 S, като първоначално оставят този Horch за съхранение. И така колата седи в халето на пожарната, докато гумите й не спадат. „Никой нямаше идея какво да правим с автомобила“, казва Хорнунг. Днес дългият 5,10 метра спортен кабриолет с 4,9-литров V8 двигател и 100 к.с. носи номер на експонат 001 и представлява перфектно реставриран старт на колекцията на Audi. 727 автомобила и 200 мотоциклета са разположени в пет халета и различни музеи. Ние ще посетим всичките четири етажа на паркинга на улица… не, няма да кажем коя, в Инголщат. Тук 35 служители се грижат за историята на Audi – архивират филми, поддържат автомобилите и ги колекционират.

БЕЗ НЕГО НЯМАШЕ ДА ИМА AUDI Audi 72 се явява през 1965 застраховка „Живот“ за четирите пръстена. Двигателят е на Mercedes

Преди да видим какво имат, питаме господин Хорнунг: Какво ви липсва? Отговор: „Двуврато Audi 100 Typ C2 от края на 70-те, те се срещат рядко и ръждясват често.“ Това, че изобщо съществува колекция на Audi, се дължи на седан с регистрационен номер IN-A 1965 H. Audi 72 всъщност е DKW и е от времето, когато Auto Union е недолюбваната дъщерна фирма на Mercedes. DKW, това означава винаги предно задвижване и двутактови двигатели, което в средата на 60-те години се счита за остаряла техника. С притежаващия вътрешнозаводско обозначение F103 автомобил старият DKW е усъвършенстван и му е поставен 4-цилиндров мотор на Mercedes, 1,7-литров, със 72 к.с., на термостата гордо стои звездата, но инженерите го наричат „незаконен син“.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин