В Пловдив произведоха пилотна серия от 500 лекотоварни електромобила

2302
2022

Пореден опит за производство на превозни средства беше стартиран у нас – този път в Тракия Икономическа Зона в Пловдив. Там е седалището на българския клон на американската Milara International, партньор на Sevic, германски производител на електрически лекотоварни автомобили. Milara International е създадена през 2006 и централата й е в САЩ, а основната дейност на компанията е производство на полупроводникови елементи, както и на части за автомобилната и медицинската индустрия. Milara разполага с център за развойна дейност в София Тех Парк.

Към момента единственият модел в портфолиото на Sevic е V500e. Той разполага с генериращ 15 кВт (20 к.с.) електромотор и може да изминава от 120 до 300 километра с едно зареждане. Полезният товар е между 576 и 676 килограма. Дължината на модела е 3,70 метра, а широчината – 1,37 метра. Клиентите могат да поставят различни типове модулни елементи за каросерията благодарение на интелигентната Cargo Swap System в зависимост от собствените си нужди – или с други думи, в рамките на минута можете да смените каросерията с помощта на електрокар например.

Cargo Swap System позволява бърза смяна на каросерията

Теглото на V500e е между 750 и 900 кг. Максималната скорост е 80 км/ч, а капацитетът на батерията е от 13 до 33 кВтч в зависимост от модификацията. Зареждането стандартно е с мощност едва 3,3 кВт (серийно), а опционално – с 9.

Цените за Германия стартират от 24 900 евро (ок. 48 700 лева). Концепцията на модела го прави удобен за доставки в натоварените централни градски части, както и за вътрешнозаводски транспорт.

Серията от пилотни екземпляри, произведени в Пловдив, има сертификация за износ в ЕС и Щатите. Някои български общини обаче също били заявили интерес към покупка на модела. Milara International ще инвестира още 20 млн. лева, за да достигне капацитетът на производство 1000 броя на година. По данни на Milara около 90% от компонентите в Sevic v500e били български. От чужбина идвали батерията, както и някои от свързаните с нея системи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин