В Оман глобяват за мръсен автомобил от 1973 г.!

0610
2020

Относно наследника си султан Кабус бен Саид ал Саид не искал да оставя нищо на случайността. Поради тази причина починалият скоро на 79 години монарх отдавна вписал в конституцията, че при неговата кончина семейството на чичо му Тарик бен Таймур ще има три дни време, за да излъчи нов султан от собствените си редици. В случай, че това се окаже невъзможно, да бъде отворено завещанието на покойника, с което Кабус бен Саид след смъртта си ще посочи своя наследник.

Но подобно на приказките, историята тръгнала в друга посока. Семейството на владетеля доброволно се отказало предварително от властта. Така още по време на траурната церемония в голямата джамия на столицата Мускат било прочетено последното желание на султана: племенникът му Хайтхам бен Тарик ал Саид, досега министър на културата, бил обявен за новия султан на Оман.
Днес 65-годишният мъж вече е поел своето изключително богато, но и сложно наследство. В Близкия изток Оман досега успяваше да се съхрани като остров на стабилността въпреки географското си разположение край важния за световната сигурност Ормузки пролив, свързващ Оманския с Персийския залив. Северното му крайбрежие принадлежи на Иран, а южното му е омански ексклав и територия на Обединените арабски емирства. Протокът е с дължина 195 км и широчина в най-тясната си част около 54 км. Дълбочината му достига 229 метра. Разделен е на 2 транспортни коридора, всеки от които с ширина около 2,5 км с буферна 5-километрова зона между тях. Проливът е единственият морски път за износ на нефт и природен газ от района на Персийския залив за световния пазар. Съсед на Оман е и Йемен, държава, разтърсвана дълго от гражданска война.

На този фон починалият султан Кабус бен Саид като никой друг владетел в арабския свят винаги успяваше да предпазва държавата си от конфликти и да поема активно ролята на умиротворител. Това е и причината много анализатори да определят Оман като „Швейцария на Близкия изток“. Владетелят Кабус е успял също така умело да инвестира приходите от относително скромните залежи на нефт в Оман, възлизащи на около 5,5 милиарда барела. Когато се качил на престола, в страната му имало само 10 км асфалтирани пътища и дузина основни училища. Днес Оман е модерна държава със среден годишен доход на глава от населението (4,5 милиона жители) от над 30 000 лева. Жителите на султаната вече две поколения се радват на непрекъснат мир в един изключително размирен район.
Ако хвърлим око на пазара на автомобили, то през 2019 Оман отбелязва шеста поредна година спад на продажбите. Според статистиката на Best Selling Cars минусът от 11 процента е свил реализацията на нови МПС до 110 112 бройки за изминалата година. Лидер по продажби в султаната подобно на Обединените арабски емирства е Toyota с пазарен дял от 59 процента. Следват Nissan и Hyundai/Kia.

Междувременно националната пътна мрежа е много добре организирана и свързва всички важни градове в държавата. На площ три пъти по-голяма от България (309 500 км²) от общо 60 000 км пътища половината днес са асфалтирани, а 2000 от тях са магистрали.
Максимално допустимата скорост в населени места е 60-80 км/ч по нормални пътища и 100 км/ч по градските магистрали. Извънградската максимална скорост на аутобаните е 120 км/ч. Допустимият алкохол в кръвта е 0,8 промила, но в случай на инцидент след употреба застрахователите могат да откажат да поемат щетите, независимо от това, кой носи вина за катастрофата.
Автомобилите, навлизащи в кръгово движение, имат предимство пред тези, които вече се движат в него. Ако шофирате в планината, спускащият се надолу автомобил трябва да отбие вдясно и да спре, за да даде път на изкачващото се МПС. Изключение е допустимо, в случай че насрещният автомобил има остатъчно място за маневриране. Пътните знаци са на арабски и английски. Шофирането в тъмното е леко рисково, най-вече заради често срещаните камили по пътищата.

Дори в столицата Мускат без автомобил трудно се живее. Поради това е препоръчително да си наемете кола още на летището или да използвате услугата на повечето хубави хотели, да ви вземат с климатизирана лимузина от аерогарата. Около Мускат работят множество красиви туристически комплекси, предлагащи разнообразни възможности за отдих и спорт.

Извън т. нар. ризорти като Al Jissah Beach Resort или Oman Dive Center градът Мускат не е толкова емоционален. Може да кръстосвате столицата по слабо натоварените трилентови булеварди, да преминавате по модерни мостове и да се възхищавате на внушителни дворци и джамии. С 600 000 жители в Мускат са се установили една шеста от гражданите на Оман. Между месеците май и октомври е доста горещо: термометърът рядко отчита стойности под 40°С. По-приятно за престой е времето между ноември и април. Уникални възможности Оман предлага за гмуркачи и водолази, сърф и кайт. А във вътрешността на Оман ви очакват вълнуващи исторически места и съхранена природа, които най-добре да се разучат с автомобил или мотоциклет.

ИЗВОД

Красива, подредена и много гореща дестинация, с впечатляващ култ към чистотата на автомобила. Ако ви хванат с мръсно МПС, следва незабавна глоба. Ако повторите – возилото ви се конфискува в полза на държавата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин