В НОВИЯ НИ БРОЙ 3/2019 ЩЕ НАМЕРИТЕ

2702
2019

ЗАЛЯЗВАТ ЛИ АВТОМОБИЛНИТЕ ИЗЛОЖЕНИЯ? 

Редактор на броя Димитър Пешев

НЕКА СИ ПОГОВОРИМ ЗА АВТОСАЛОНИТЕ. ПРЕДИ МЕСЕЦ И НЕЩО ПРИКЛЮЧИ Detroit Motor Show, а в началото на март се открива може би най-важното автомобилно изложение – това в Женева. Миналата година Mercedes представи в открития през 1926 Michigan Theatre в присъствието на Арнолд Шварценегер новия G-клас. През тази година Mercedes изобщо не взе участие в Детройт; Audi, BMW и Porsche също не показаха модели отвъд Океана. Автомобилното изложение в Детройт на практика води борба за оцеляване. Прилича на тъжно събитие в студения и зимен американски град. Експертите от бранша са по-скоро песимисти, отколкото оптимисти за бъдещето на автосалона в Детройт. Макар че броят на премиерите на Detroit Motor Show бе наполовина от обичайния, VW и Ford обявиха там съюз, какъвто досега не сме виждали между конкуренти. До- година автомобилното изложение в Детройт се мести в началото на лятото, далеч (във времето) от ставащото все по-важно за автомобилния бранш изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Автосалоните трябва да се променят – това важи и за изложението в Женева (открива се на 7.3.2019). И ще е хубаво, ако се случи. През тази година в 6 палати на Palexpo ще участват близо 180 изложители. Палата номер 7 е предоставена на доставчиците. Освен Jaguar Land Rover на автосалона в Женева ще отсъстват марките Ford, Hyundai, Opel и Volvo. Нещо немислимо допреди години. 

Mercedes CLA

Любов от втори поглед

КРИТИЦИТЕ НА ТЕМА ДИЗАЙН НЕ ПОКАЗАХА никаква милост към първото поколение на CLA. Coupé-то с четири врати бе представено преди точно шест години по време на Берлинската седмица на модата – коментарите бяха от „банан на колела“ до „крив дакел“. На клиентите им бе все тая. Седанът и комбито, наречено Shooting Brake, са продадени от 2013 близо 750 000 пъти. А сега се появява и новият модел – с по-разумен дизайн. Така да се каже, любов от втори поглед. Този път Mercedes показа CLA на CES, което към момента е второто по важност изложение през пролетта (преди Детройт). Там във фокуса не са дизайнът и каросериите, а дигиталните теми. Съвсем подходящо – CLA е оборудван от Daimler с най-новата версия на дигиталния кокпит MBUX.

Първи впечатления Skoda Kodiaq RS

240 к.с. в Škoda Kodiaq RS осигуряват добро настроение. Но също и солиден звук

НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС ЩЕ БЪДЕ ИЗЯСНЕН С дилъра на Škoda: колко дълго ще трябва да чакам за Kodiaq RS? Дилърът (усмихвайки се): „Черен или сив можете да взе- мете веднага, ето ги тук, в шоурума. Иначе ще трябва да почакате между шест и дванадесет месеца.“ Така веднага ни се проясняват нещата относно Kodiaq: моделът е толкова желан, че търсенето е по-голямо от предлагането. Отстъпка? Дилърът отново се усмихва. Имате време още половин година?

 

ЩЕ ПОБЕДИ ЛИ ОТНОВО ДИЗЕЛЪТ?

Добре дошли във втората част на нашето голямо сравнение „Дизел срещу бензин“. Ще сравним още шест двойки актуални модели. Кой се движи с по-доброто гориво – и защо?

Финал на сравнението „Дизел срещу бензин“: тук един срещу друг отново се изправят моделите от шест двойки, от финото BMW X4 през практичния Citroën Berlingo до пъргавата Mazda CX-3

 

Audi отново e с предимство

Те са благородни, икономични, не прекалено големи, нито твърде малки: компактните SUV-ове са доста предпочитани. Новото Audi Q3 успява да блесне пред BMW X1 и Volvo XC40 – надпреварата обаче е доста оспорвана…

МАЛКО НЕОБИЧАЙНО ЗАПОЧВАМЕ С РЕЗУЛТАТА: новото Q3 печели сравнението на благородните компактни SUV-ове, макар и с преднина от само една точица пред BMW X1 и с 33 точки пред Volvo XC40. Горе-долу като във футбола – минималната победа с 1:0 все пак е победа. Важното е да си първи! Ако ние от AUTO BILD бяхме определили победителя, без да изминем и метър, то Audi щеше да спечели по-убедително. КАКВА ПОЗИЦИЯ Е ЗАЕЛО САМО!

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин