В НОВИЯ НИ БРОЙ 2/2019 ЩЕ НАМЕРИТЕ

3001
2019

РЕДАКТОР НА БРОЯ  ДИМИТЪР ПЕШЕВ

НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ ПАРКИНГИТЕ В АВТОГРОБИЩА!     

ПОЛОЖЕНИЕТО ПРЕД БЛОКА СТАВА НEТЪРПИМО.. СЪСЕДЪТ МИ ПЕНЧО ЯВНО държи на своя 25-годишен Jeep Grand Cherokee – нищо, че офроуд машината не е помръдвала от мястото си на паркинга четвърти месец… доста по-не- приятен обаче е случаят с комшията от петия етаж, който вече пета година не е местил своя VW Passat, напомнящ за умиращо животно с четирите си „издъхнали“ гуми. А старата Alfa Romeo 145 явно очаква времето, когато ще се превърне в олдтаймер и цената й ще скочи главоломно – защото в актуалното си състояние струва точно колкото металите в нея. Като добавим още няколко подобни „експоната“, бързо разбирам защо около Коледа паркингът не се изпразни – на практика една трета от автомобилите са абсолютна недвижима собственост, а още няколко са на път да се превърнат в такава. Ако живеехме в средата на 90- те, всички тези отпадъци на четири колела нямаше да ми правят впечатление. Но гледката към съсипаните тревни площи, превърнати в нещо средно между нива и паркинг, блокираните на тротоара коли, както и изнервящите обиколки на квартала в търсене на паркомясто късно вечер направо ме задушават. И не защото има много коли – а защото е пълно с 4-колесни отпадъци. Така на финала в много случаи излиза, че причината за съсипаните междублокови пространства и окупираните тротоари е не в тези, които карат автомобил, а в тези, които са го зарязали на произвола на съдбата… Време е общините да вземат сериозни мерки – защото в противен случай ще трябва да превърнем цели градове в зона за платено паркиране.

 

Ние тримата в Model 3   

 

Семейна почивка в Бруклин, Ню Йорк, за Коледа. Сама по себе си е достатъчно вълнуваща. Наемам за няколко дни от Tesla един Model 3, тъй като преди около 3 години хиля- ди клиенти си поръчаха тази кола и в Германия – платиха на сляпо по 1000 евро. И защото през март автомобилът най-после ще стигне до Германия. От Tesla ми дават топмодела – най-бързия и най-скъпия. С голяма батерия, двойно задвижване (по един електромотор отпред и отзад), версия Performance. „За 3,5 секунди ще вдигна 100“, казвам аз. Синът ми: „Жестоко!“ Жената: „Хмм.“ Преди да продължа със заглавие „Моето най- хубаво преживяване по време на отпуската“, кратко, но важно указание: това, което виждате тук, ще струва в Германия 75 000 евро (150 000 лв.).

 

Фейслифт на Renault Kadjar

Свеж полъх сред люта конкуренция

БЕЗ ПРЕУВЕЛИЧЕНИЕ МОЖЕ ДА КАЖЕМ, ЧЕ В момента потребителите обожават компактни и средно големи SUV. Производителите пък от своя страна буквално заливат пазара с подобни модели. Когато през 2015 г. Renault представи за пръв път новия Kadjar, „французинът“ трябваше да се съревновава с две дузини сериозни конкуренти. Междувременно изборът за клиентите е два пъти по-голям, а усилията на марките да ги съблазнят просто нямат право на почивен ден. Същото важи, разбира се, и за Renault. В края на годината французите представиха обновения Kadjar, който има мисия не само да задържи старите почитатели, но и да направи всичко възможно, за да спечели нови. Външно промените на пръв поглед не са големи, трябва да се загледате внимателно, за да ги забележите.

 

AMG е върхът!

Най-мощният Benz се нарича Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic+. Дали този звяр с 639 к.с. ще успее да вгорчи живота на Porsche Panamera?

ЗА К А К В О М Е Ч Т А Я Т ВСИЧКИ АВТОМОБИЛНИ производители? Много просто: да са по-добри от Porsche! Audi например се опитва да го направи с R8. Да изпревариш 911? Не се получава нито на пистата, нито при клиентите. Mercedes също се пробва – с AMG GT R. Но тъкмо когато Daimler показа разполага щия с 585 к.с. R, Porsche контраатакува с GT2 RS (700 к.с.) – и отново е едни гърди напред с решаващи десети от секундата. Може би този път ще се получи. AMG сега се цели не в показаното по време на L. A. Auto Show обновено 911, а в Panamera. Макар че, ако трябва да сме честни, задачата не е никак лесна. Голямото Porsche е единствената лимузина, в която на пистата просто забравяш, че има и задни седалки.

 

БЕЗШУМЕН И ПРИВЛИЧАЩ ВНИМАНИЕТО

Audi e-tron GT издава тих жужащ звук. И въпреки това всеки се обръща след електрическия спортист

САМО ДА НЕ ПОПАДНЕМ В НЯКОЯ ДУПКА! ЗВУЧИ логично, но не е лесно за избягване при тези улици в Лос Анджелис – още повече, когато движещият се отпред автомобил с фотографа пречи на видимостта. Audi e-tron GT, с който получихме възможност за малка обиколка из центъра, е безценна единична бройка. Поемаме дълбоко въздух и се наслаждаваме. Тестваме бъдещия конкурент на Tesla Model S от Инголщат. Отвътре по-голямата част от нещата ще съответства на серийното оборудване. Няма спор – моделът изглежда много добре. Напомня ни на A8, A7, на SUV-а e-tron, но затова пък е по-стегнат, по-свеж и определено по-наточен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин