В НОВИЯ НИ БРОЙ 11/2019 ЩЕ НАМЕРИТЕ

3010
2019

SUV? Ям ги за закуска!

ЛАЙСТНИ КАТО ЗАЩИТА ОТ УДАР ЗА КАЛНИЦИТЕ, лакирана в сребристо малка пластмасова кора под бронята, стикери със следи от гуми по нея – доста странни неща измислят производителите в стремежа си да направят един SUV още по-як. Но накрая всичко се оказва само амбиции, които затъват в калта. Чувате ли обаче това тук? Някой тъкмо се смее. Дрезгаво, мърляво и непринудено. Ranger Raptor е името на този недодялан тип, който се надсмива над тези 4×4 хартиени тигри. Внушителният модел на Ford се сбогува с лекота с асфалта и 3,1 тона общо тегло навлизат сред природата. Актуалните модели с амбиции за 4х4 а ла Tiguan ще бъдат „изядени“ от Raptor между другото. Дали обаче само играе ролята на внушителен всъдеход, или има качества и като обикновен автомобил? Ще разберете от единичния тест на AUTO BILD.

МЕЖДУ 1 И 3 ВСЕ ОЩЕ Е 2

НЕКА ЗАПОЧНЕМ С ДОБРАТА НОВИНА. BMW вече също си има CLA! Шест години след пазарния старт на първото компактно Coupé с четири врати и с емблема звезда, хората от Мюнхен също достигат до тази идея и представят компактен седан с покрив а ла Coupé. Серия 2 Gran Coupé е предизвикателство към Mercedes – също така показва, че в този сегмент има потенциал (най-вече извън Германия). А и това са добри новини с оглед на огромните „бъбреци“ на Серия 7 и X7: Серия 2 Gran Coupé изглежда доста по-приятно. Хората от Мюнхен обаче не успяват да достигнат по отноше- ние на елегантността директния конкурент CLA. Ако сравните размерите с тези на CLA, ще забележите, че Серия 2 е с 16 сантиметра по-къса от Benz-а. Това се отразява и на междуосие- то. BMW изостава с точно 6 см от Mercedes. На широчина BMW е по-тясно само с 3 см, а освен това е с 6 см по-ниско от актуалния CLA. е толкова помпозна, а при радиа- торната решетка на Серия 2 BMW залага на комбинация от Серия 8 и X2.

Каква страхотна малка кола!

ИМЕТО 208 СЕ ЗАПАЗВА, само визията е нова. По-внушително и с девет сантиметра по-дълго е новото Peugeot, като се очаква да го хареса и мъжката част от клиентелата. Приведеният автомобил излъчва мощност, която вече има нещо от бъдещото GTI, макар и със старта през ноември да се появят версии с по-малко конски сили: три бензинови с от 75 до 130 к.с., една дизелова (100 к.с.) и електрическа със 100 кВт. Повечето клиенти ще изберат бензиновата със 100 к.с. – добър избор. 3-цилиндровият агрегат ускорява тихо и ненатрапващо се, но може и по друг начин (0 до 100 км/ч за 9,9 секунди), когато малкото „лъвче“ показва зъбите си например по междуградски пътища. Тогава 208 се стрелка в завоите с малкия си волан и прецизното управление. Почти спортно, но една Fiesta се държи по- стабилно в завоите. Окачването на Peugeot се представя убедително само по гладък асфалт, иначе изнервя с постоянните си вибрации.

Това богато, но и скъпо бъдеще

ТЕ ВСЕ ПАК СА ФАКТ. С E-TRON И ЧИСТО НОВИЯ EQC първите модели от големи серии на Audi и Mercedes вече са на пазара – седем години след Model S на Tesla. Честито! Няма значение, в първия сравнителен тест Audi и Benz трябва да покажат на какво са способни. Обединява ги това, че са впечатляващи явления. Audi e-tron е с дължина от 4,90 метра и широчина от 1,94 метра, докато EQC на Mercedes е един размер по-малък – 4,76 метра дължина и 1,88 метра широчина. При всички положения тук изобщо не може да става дума за нещо малко в буквалния смисъл. При предлаганото място това означава: Audi разполага с повече пространство и по-щедро място – най-вече отзад. Там в EQC не е особено щедро за автомобил от този клас и с тези размери. Заради батерията в пода на автомобила човек седи сравнително високо и мястото над главите също не е много голямо, ако сте с висок ръст.

ЕДНО „ПО ПРИНЦИП ДА“ VOLVO

СЕЩАТЕ СЕ ЗА РАДИО ЕРЕВАН, НАЛИ? ПО отношение на техниката от бъдещето на Plug-in хибридите радиото отговори: „По принцип да, но…“ Трябва да признаем, че е доста подходящо – ако някой познат ви попита, дали да си купи хибрид. По принцип да, но… зависи от две неща: дали батерията е заредена или не? И дали ще пътувате на дълги или на къси разстояния. Ако батерията е заредена и вие изминавате 40, 50 километра на ден, то с бензинджията ще си развалите приятелството. Ако батерията е изтощена и трябва да пътувате по магистрала, то приятелството ви ще се задълбочи и направо може да ви покани за кум на сватбата си. Дори и много добре направеният Plug-in хибрид като Volvo S60 T8 харчи на 100 километра толкова много (по време на теста ни 14,5 литра), колко- то средностатистически дизелов автомобил на 250 километра. Тоест на какво е способен един седан на Volvo с букса за зареждане от контакта?

Ще пометат всичко!

АКО Т Р Я Б В А Д А С М Е ЧЕСТНИ – НАВРЕМЕТО наливахме оловен бензин в „костенурките“ ни с 1,2-литров двигател и бяхме адски щастливи, ако при идеални условия – празни пътища и слънце – разходът на гориво беше едноцифрен. Най- често това не се случваше. А днес? Днес се качваме във внушителни возила с тегло 2,3 тона, които са с 4х4, имат големи 6-цилиндрови мотори, до седем места, електрически регулиращи се седалки с кожена тапицерия с отопление, навигация вместо карта (или атлас), ако желаеш, дори можеш да настройваш климатична- та инсталация от задната седалка. А после настава голяма драма, ако тези грамадни SUV-ове харчат по 11 л/100 км, или толкова, колкото по онова време. Хора, успокойте се! Audi Q7 и Mercedes GLE са израз на истинското германско инженерно изкуство. Макар и Грета Тунберг да не го одобрява. Но шведското момиче определено не ги е карало.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин