В НОВИЯ НИ БРОЙ 11/2019 ЩЕ НАМЕРИТЕ

3010
2019

Правила за електрическите тротинетки!

Редактор на броя ХРИСТО АНГЕЛОВ

В последно време електрическите тротинетки буквално наводниха големите градове на Европа, а от няколко месеца те се срещат все повече и в София. От една страна, това е леснодостъпен, екологичен и бърз в задръстванията начин за придвижване из града, но от друга и доста опасен (както за самите използващи го, така и за пешеходците). Всеки от нас е виждал как управляващи електрически тротинетки хора профучават по тротоари, велоалеи, улици, в подлези и къде ли не. И естествено вероятността за сблъсъци е немалка. Наскоро видяхме и 16-годишно момче, което премина, без да се огледа, диагонално по натоварен столичен булевард и бе блъснато от автомобил. За щастие се отърва без сериозни наранявания, но необходимо ли е да се случи нещо трагично, за да се сетим, че… за тези електрически тротинетки няма никакви правила! Да, съгласни сме, че може би не е необходима шофьорска книжка за управление на тротинетките по велоалеи например, но за движение по пътното платно тя трябва да е задължителна! В Германия това например е така, а освен глобите за нарушение на правилата за движение (преминаване на червено, движение в насрещното платно и др.), има сериозни глоби и за управление на електрическа тротинетка след употреба на алкохол (както и отнемане на точки от талона). Неотдавна само за първата седмица на Октоберфест в Мюнхен поне 400 души се разделиха с шофьорските си книжки, след като бяха хванати да карат електрическа тротинетка на няколко бири… Така че правила трябва да има. Да не говорим, че не трябваше да се чака първо да стане нещо, за да се сетим…

Електрическото бъдеще на Audi

НАЙ-КЪСНО С E-TRON ВСИЧКИ СЕ УВЕРИХА, че дъщерната фирма на VW може да прави и електромобили. До 2025 г. един по един ще бъдат представени повече от 30 модела с електрическо задвижва- не. Такива са плановете на Audi, а реализацията им ще е базирана на четири електрически платформи. AUTO BILD ви представя някои от моделите. Audi Q4 e-tron: от 2021 ще има и по-евтини версии на автомобил с електрическо задвижване. Тогава Audi ще представи в шоурумите Q4. Или иначе казано: това, което е платформата на Golf MQB (модулна платформа за модели с напречно разположен двигател) за двигатели- те с вътрешно горене, ще стане MEB за електромобилите. Q4 използва модулната платформа за електромобили на концерна VW, на която ще бъдат базирани и ID.3 (от юни 2020) и VW ID.4 X. За разлика от Golf, Tiguan, A3, Q3 и компания предницата на MEB моделите може да бъде по-къса, тъй като там няма да бъде побиран дизелов или бензинов мотор. Така предната ос и челната стена могат да бъдат изместени на- пред, а междуосието и вътрешното пространство да пораснат.

Toyota Yaris – хибрид с потенциал за бестселър

ЧЕТВЪРТОТО ПОКОЛЕНИЕ НА МАЛКИЯ АВТОМОБИЛ на японците изглежда доста шик: дизайнът прави впечатление на по-зрял, отпред доминира внушителна радиаторна решетка, а отзад черна лайстна подчертава задните светлини на широчина. Сега малкият модел не само изглежда по-голям, но действително е станал по-широк – с цели 5 см в сравнение с предшественика. Това осигурява повече място във вътрешното пространство и същевременно позволява по-широка следа – това е добре за управляемостта. По- дългото междуосие пък осигурява по-добър комфорт. Японците са облагородили и вътрешното пространство – тапицериите са по-висококачествени – поне във високите нива на оборудване.

Тествахме новия Nissan Juke

НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ , ЧЕ NISSАN Juke никога не се е подигравал на други. Личност, която изглежда по този нестандартен начин, определено има чувство за хумор. И редкия талант да се смее на самия себе си. За някои Juke е категоричен израз за тоталната липса на вкус, за други той е безапелационна икона на модернизма в световното автомобилостроене. Спомням си, когато Juke за първи път се появи в България, как мой колега – автомобилен журналист, бе видимо възмутен, че при дизайна на Juke между задница и предница разликата е трудно доловима. Но ето че почти десет години този нетрадиционен ламаринен приятел води едно завидно успешно съществуване между двете крайности, като сякаш неусетно успя да убеди над един милион купувачи със странното си за мнозинството хейтъри чувство за хумор. В началото на следващата година второто поколение Juke ще се паркира в родните шоуруми. Броени месеци преди това AUTO BILD България реши да провери степента на ирония, любов и възмущение, които Nissan би могъл да предизвика с него сред любопитната аудитория. Чудехме се къде ли се крие поантата в новия анекдот? Отговорът може би е изненадващ: за жалост или за радост вече няма причина да се усмихваме на Lucky Juke. Ноооо, определено може да продължим да му се възхищаваме. Juke сякаш е позагубил от нестандартния си характер, за сметка на това обаче е спечелил допълнителни предимства за употреба в ежедневието. Наклонената задница сега носи LED светлини и е една идея по-ръбеста, таванът, който срещу доплащане от около 800 лева може да бъде лакиран в контрастни цветове, подобно на купе оформя низходяща линия назад. Предницата привлича погледа с типичната за семейството на Nissan V-образна решетка и творчески се заиграва със засмяното личице на предходния модел.

ХВАНА НИ ЖЪЛТАТА ТРЕСКА

БЕЗ ПАНИКА – ТОВА НЕ Е БОЛЕСТ И НЕ ни трябва лекар. Това е реакцията ни на вируса „пълна газ“ S-MA 4517. А срещу пристрастяване към този Mercedes AMG A 45 S не помагат нито хапчета, нито психолози. Принципно бързият „шваба“ е един компактен A-клас. И хубаво, че е така – заради приличното предлагано място, много добрата изработка и модерната система MBUX. Прибавяме и някоя друга екстра на AMG, която ще ви накара да искате междуградски пътища със завои и изключващата се ESP. Пърформънс седалките ви обхващат от първия метър и не ви пускат нито за миг до самия край. Ако това не ви харесва, можете да си спестите около 5000 лв. и да сте щастливи с комфортните или спортните седалки. „Състезателите“ ще се радват на многобройните спортни апликации като алуминиеви педали и жълта маркировка на волана. „Развлекателната електроника“ също може много повече.

ВИТАМИН В

ВСИЧКО БЛАГОДАРЕНИЕ Н А Г Л А В Н А Т А буква В от латинската азбука. След 212 километра по баирите, през полетата и в градския трафик на красивия остров Сардиния бордовият компютър на новото Renault ZOE ни изненадва със следното съобщение: Остава ви пробег от 137 км. Къде изчезна разпространеният у всички нас страх от ограничения пробег? Тук той е просто неоправдан. Възможно става това чудо благодарение на допълнителния режим на движение, означен с буквата В на новия скоростен лост. При него спирането се извършва по-рязко и съответно рекуперира повече енергия обратно в акумулаторната батерия. Тук на помощ идва още една главна латинска буква В: батерията (Battery) в пода на електромобила може да складира до 52 кВтч. Така ZOE става все по-атрактивен и започва да догонва бензиновите побратими по отношение на възможностите в ежедневието.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин