/ В новия брой 9/2023 г. на AUTO BILD ще прочетете:

В новия брой 9/2023 г. на AUTO BILD ще прочетете:

ИСКАМЕ КОЛИ, НЕ СМАРТФОНИ НА КОЛЕЛА!

Рeдакторът ДИМИТЪР ПЕШЕВ

ЯВНО ОСТАРЯВАМ. ЗАЩОТО ПРИ КАЧВАНЕ В НОВ АВТОМОБИЛ първата ми мисъл не е как да свържа смартфона си. И обичам истински[1]те физически бутони. За щастие, явно не съм единствен – вероятно и клиентите на Volkswagen доста са мрънкали по отношение на прекомерната дигитализация в кокпита. И хората във Волфсбург са реагирали, като са запазили подобаващо голям брой физически превключватели в следващото поколение на Tiguan. Браво! Информацията още не е потвърдена официално, но ние сме склонни да й вярваме – с оглед на разпространените в Мрежата изображения. А по-старите модели и марки като например Alfa Romeo или Suzuki, които (поне засега) залагат на традиционните бутони и въртящи се контролери се превръщат в нещо като оазиси на стария аналогов свят – чиято логика на управление дори се оказва по-безопасна. Да не забравяме, че проведено наскоро изследване на Британския изследователски институт за пътна безопасност TRL заключи, че „цъкането“ по тъчскрийна по време на шофиране било дори по-опасно от въздействието на канабис! Затова, скъпи автомобилни производители, нека не бързаме толкова да избягаме от старата и ергономична логика на контрол в кокпита. Защото колкото и асистиращи системи да вкарате, водачът остава отговорен за случващото се на пътя – и вие следва да конструирате автомобила така, че да отклонява в минимален степен вниманието му.

ЩЕ СЕ КАЧИ ЛИ OCEAN НА ВЪЛНАТА?

Легендата в автомобилния дизайн Хенрик Фискер прави нов опит с електрическия SUV Fisker Ocean. Силните страни на модела са пробегът му и външният вид. Както и нещо много специално!

В МОМЕНТА ИЗОБЩО НЕ Е ЛЕСНО ДА ПУСНЕШ на пазара автомобил, който да се различава от всички останали. Електрическо[1]то задвижване е задължително, а SUV-ът отдавна е мейнстрийм. И въпреки това представеното от датчанина Хенрик Фискер е нещо съвсем специално. Фискер се превръща в легенда с работата си в Aston Martin и BMW. През 2011 г. направи фурор с Plug-in хибрида Fisker Karma, но моделът не постигна пазарен успех. Сега 59-годишният датчанин пуска модела Ocean в Европа. Дългият 4,77 м семеен SUV, разработен в Калифорния, САЩ, се произвежда от Magna в Грац. AUTO BILD тества версията Extreme. Тя разполага с два електромотора, които притежават общо 564 к.с. и 737 Нм. Според Фискер причина за покупката на модела освен дизайна ще бъде и пробегът: той е над 700 км – благодарение на разполагащите с капацитет от 113 киловатчаса никелово-манган-кобалтови батерии на CATL.

РЪБЕСТИЯТ HYUNDAI

Hyundai ще пусне петото поколение на Santa Fe. Дизайнът залага на остри ръбове, а интериорът е дигитален

ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ СТАРТИРА четвъртото поколение на Hyundai Santa Fe, а сега е ред на поколение номер 5. Още при първия поглед става ясно: този SUV няма нищо общо с предшественика си. Santa Fe е станал по-голям и по-ръбест – световната му премиера ще бъде през 2023 г. От своя дебют през 2000 г. Hyundai Santa Fe се е променил доста на външен вид, но досега корейците не са се осмелявали да направят толкова голяма стъпка. През тази година обаче SUV-ът става доста по-внушителен, с фарове с впечатляваща графика с формата на Н, както и с изтеглена по цялата широчина светлинна ивица. Внушителни 21-цолови колела изпълват ръбестите калници, а задните светлини се простират по цялата широчина на автомобила, повтаряйки светлинния подпис под формата на H. Впечатляващият дизайн и щедрите размери не са само шоу, те оказват положителен ефект върху вътрешното пространство.

ХУБАВИТЕ НЕЩА СТАВАТ БАВНО

Закъсняват не само влаковете, но и Audi – сега обаче Q6 e-tron ще стартира. Тествахме прототипа

О Т ГОДИНИ СЕ ГОВОРИ ЗА AUDI Q6 e-tron. AUTO BILD писа за първи път за електрическия SUV още през 2018 г., моделът трябваше да се появи на пазара през миналата година– нещата обаче не се получиха. Причината –проблемното дете на концерна Volkswagen, софтуерът. Междувременно IT-експертите са си свършили работата и все пак в края на тази година Q6 e-tron ще има премиера. След първия тест на маскирания прототип няма как да кажем дали софтуерът работи добре. Докато фолиото от външната част на каросерията все пак издава някои неща – състоящите се от две части фарове, внушителна[1]та предница или издадените калници, в кокпита всичко е покрито с черен плат. От Audi не ни разрешават дори и бърз поглед върху инфотейнмънт системата.

СВЕЖ ПОЛЪХ ПРИ SKODA

Фейслифт за Skoda Scala и Kamiq. В началото на 2024 очакваме новите ,„чехи”

SKODA Е СРЕД НАЙ-ДОБРЕ ПРОДАВАЩИТЕ се марки. За да остане така, дъщерната фирма на VW обновява след Kodiaq и Superb сега и другата част на портфолиото си – Kamiq и Scala. И двата модела се появиха на пазара преди няколко години – по-точно през 2019 г., затова малко освежаване на външния вид и ново сортиране на оборудването определено ще се отразят добре. Чехите са сложили по-голяма и по-вертикална решетка на Skoda Kamiq, която прави външния му вид по-внушителен. При Skoda Scala визията е станала по-динамична чрез по-тесните фарове и новооформената предна броня. Задницата също е пипната – бронята, светлинният подпис и загатнатият дифузьор също са леко преработени.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин