В новия брой 5/2024 г. на AUTO BILD ще намерите:

1605
2024

НЕ ОТПИСВАЙТЕ РЕЗЕРВНАТА ГУМА!

Редакторът Димитър Пешев

КОГАТО БЯХ НА 18, ОБЯВИХ ЗА ЛУД ПРИЯТЕЛ СЪСЕД, КОЙТО предпочете да си купи Toyota Corolla пред BMW Серия 3 с Run-flat… единствено заради липсата на резервна гума! А днес, когато резервните гуми се превръщат в екзотика, започвам да разбирам аргументите на въпросния господин. Защото почти никой не се сеща да си поръча дори „патерица“ срещу скромно доплащане… преди да се окаже в аварийната лента на магистралата, гледайки безпомощно как лепилото от аварийния комплект просто цвърчи и маркира големия пробив на гумата, а вие се чудите дали ревът на децата или шумът на свързания към запалката компресор е по-изнервящ! И докато при старите модели дори от калибъра на Fiat 126p и Trabant липсата на резервна гума беше нещо напълно немислимо, в наши дни, когато уж би следвало да караме по-сигурни и по-усъвършенствани автомобили, изобщо не мислим за този толкова ценен (особено за България) аксесоар. А именно той е гаранция за най-важното нещо, което автомобилът трябва да ни осигурява: мобилност!

ЕДИН ЗА СЕДЕМ

Който се нуждае от още повече място в SUV, ще го получи в новия европейски флагман на Mazda, моделът CX-80

ЗА ВСИЧКИ, НА КОИТО MAZDA CX-60 ИМ СЕ струва твърде малък автомобил, японците сега предлагат атрактивно решение: нарича се CX-80. Новият топмодел за Ста[1]рия континент е вторият в т. нар. „По-голяма продуктова гама“, включваща дори още по-гигантския CX-90, предвиден обаче само за САЩ и някои пазари извън ЕС. По отношение на дизайна CX-80 видимо се ориентира по CX-60 и CX-90, а като габарити по-скоро по „Деветдесетката“.

Добър ли е и като хибрид?

Jeep действа различно: след електрическата версия Avenger се появява също и с двигател с вътрешно горене

Е ДИН МОМЕНТ, СИГУРНО СЕГА ще кажете. И действително това, което се случва, е необичайно. Автомобил, който досега се е движел само на ток, получава в допълнение двигател с вътрешно горене? Как се развиха нещата? През октомври 2022 г. Jeep представи Avenger: като най[1]малкия електрически Jeep с предно задвижване. Изключение от изцяло електрическото задвижване се предлагаше само в три държави от Европейския съюз: Испания, Италия и Полша (причината е в инфраструктурата). Сега производителят пуска и два варианта без зареждане от контакта и в България. От една страна, това е само двигател с вътрешно горене, 1,2-литров 3-цилиндров турбомотор със 100 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия.

НОВО ЛИЦЕ, НОВА ТЕХНИКА

Пионерът на SUV революцията прави двигателния отсек прозрачен и залага на Google

ТРЕТОТО ПОКОЛЕНИЕ QASHQAI Е НА ПАЗАРА от 2021 г., ще рече вече e време за фейслифт. В процеса на освежаване легендарният SUV модел се е сдобил с обновен дизайн в предната си част и нови характер[1]ни задни светлини. От Nissan са внесли свеж полъх в интериора, а при инфо-развлекателната система вече се осланят на Google. Нови видове асистенти и познатото ни, все така нетрадиционно хибридно задвижване допълват картината. Уви, японците все още не разкриват кога обновеният Qashqai ще бъде на пазара, но от AUTO BILD очакваме моделът да стартира още през това лято.

БЕНЗИНОВА СТРАСТ ПОД НАПРЕЖЕНИЕ

Hyundai подхожда нетрадиционно дори към сухи теми като електрическата мобилност

ЗАЩО ТРАДИЦИОНАЛИСТИТЕ С ГОРИВО В кръвта да не заобичат електричките? Вероятно ще си помислите: Кой ли не се е опитвал досега да го направи, но винаги е било някак нелепо. А пък ние ще отговорим: Сега е друго! Защото от Hyundai са подходили към идеята толкова последователно, че дори акустични фетишисти свалят шапка пред добре подправения им звук. С модула N Active Sound този Ioniq 5 N не само звучи като i30 N, но и се движи също като такъв. Как става това ли? Отговорът е N e-Shift. Подобно на предишни модели с автоматична предавател[1]на кутия с двоен съединител, този спортен Ioniq разполага с перца зад волана за смяна на предавките, които могат да симулират осемстепенна скоростна кутия.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин