В новия брой 4/2024 г. на AUTO BILD:

1204
2024

ТЕХНОЛОГИИТЕ И АВТОМОБИЛНАТА ИНДУСТРИЯ СЕ СЛИВАТ

ГОРЕЩИ НОВИНИ! НЕОТДАВНА МНОГО МЕДИИ СЪОБЩИХА ЗА КРАЯ НА ПРОЕКТА ЗА АВТОМОБИЛ на Apple. Технологичният гигант бил спрял разработката на своя електромобил. Официална позиция от страна на Apple в тази връзка обаче не последва. Така че засега информацията за спиране на проекта Titan остава спекулация. Паралелно с евентуалното спиране на iCar се появяват и съобщения за увеличаване на тестовете на Apple в Калифорния! Неотдавна пък се появи информация, че автомобилът на Apple е отложен за 2028 г. Имаше разговори с автомобилната индустрия, включително с Hyundai. Решението за спиране на проекта iCar е било неочаквано за близо 2000-те служители – според вътрешни източници. А дали това не е преструктуриране? При техническите гиганти често се случва спиране, преместване или отлагане на даден проект. Не е изключено в проекта iCar да се включи друг отдел и да има сътрудничество с автомобилен производител. Xiaomi показа наскоро в Барселона по време на Mobile World Congress своя модел SU7 Max. Huawei произвежда електромобили заедно с Chery. Sony се кооперира с Honda под мар[1]ката Afeela. Разпределението на ролите е повече от ясно: технологичните фирми осигуряват софтуера, а автомобилните производители – платформата. Google отдавна присъства със своята операционна система Android в модерните автомобили на големите производители, като заедно с марката Waymo тества авто[1]номно движещи се автомобили. Amazon предоставя гласовата услуга Alexa и облачни решения не само на BMW, а и планира от 2025 г. съвместна работа със Stellantis. Затова е силно съмнително, че Apple ще се откажат да играят роля в това бъдеще. Apple CarPlay работи в над 600 модела автомобили. През тази година на пазара ще излезе новият CarPlay. Така че Apple винаги са имали голяма роля в автомобилната индустрия – и ще продължи да я има.

ЕКСПЛОЗИЯ НА МОЩНОСТТА

Свеж полъх за Aston Martin: еволюция вместо революция е мотото за Vantage

ASTON MARTIN НАПРАВИ ЕВОЛЮЦИЯ ЗА Vantage. Както и при DB12 от наличната база бива изтръгната по-голяма със 155 к.с. Вместо 510 сега конските сили са 665. От първоначалния мотор на AMG е останал само блокът, като основен дял за увеличената мощност имат значително по-големите турбини с по-голямо налягане на пълнене. 8-степенната автоматична трансмисия на ZF е оптимизирана по отношение на реакцията. Тя изпраща вече 800 Нм в посока на задната ос.

SKODA ПУСКА НОВЕЛЕКТРИЧЕСКИ SUV НА ДОБРА ЦЕНА

Чехите показаха тийзър на студията Skoda Epiq – новият модел ще бъде електрически и с размерите на Kamiq

SKODA ЩЕ ПУСНЕ НА ПАЗАРА НОВ електрически SUV: през 2025 г. ще се появи Epiq. Така от марката продължават традицията всички техни електромобили да имат имена, започващи с буквата „Е”, както и имената на всички SUV-ове да завършват на „q“. Epiq идва от гръцки („epos“) и e литературен жанр. При всички положения очакванията от този модел са големи. Разработката е съвместна между Skoda, Cupra и VW. Автомобилът ще се произвежда в Памплона, Испания. На външен вид Skoda продължава по пътя на студията Vision 7S

НОВ АВТОМОБИЛ, НОВА ПЛАТФОРМА

Появата му закъсня, но сега Audi Q6 e-tron вече е тук. Разгледахме електрическия SUV на платформата PPE

AUDI ЗАТВАРЯ ЕДНА НИША: между компактния електрически SUV Q4 e-tron и значително по-големия Q8 e-tron се настанява друг модел с висока позиция на седене, Q6 e-tron. Признаваме, че тази информация не е нова – от Инголщат искаха да представят модела доста по-рано. Софтуерни проблеми обаче бяха причината за забавянето на премиерата на средния SUV – до днес.

ВЕЧЕ НА 50 ГОДИНИ, НО СВЕЖ КАКТО НИКОГА!

Една година след лимузината през 1974 се появи Volkswagen Passat Variant. Сега интелигентното комби пристига като девето поколение – с AUTO BILD България зад волана

НАД 34 МИЛИОНА ПЪТИ Е БИЛ ПРОДАДЕН Passat от 1973 година. Предвид това невероятно число, Volkswagen даде отново шанс на любимеца на фирми, предоставя[1]щи служебни автомобили, както и на глави на големи семейства. Това е деветото му издание (B9) – но вече само като Variant. Познавачите на комби вариантите ще го оценят подобаващо. С 4,91 м дължина, класикът от Волфсбург е пораснал с 14,4 см в сравнение с предшественика B8. Междуосието е удължено с 5 см до 2,84 м, което дарява пасажерите на втория ред с допълнително пространство, а увеличава багажника от 690 на 1920 л, като преди това бяха 650 до 1780 л.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин