В новия брой 3/2024 на AUTO BILD ще намерите:

1103
2024

САЛОН В СОБСТВЕНАТА СИ СЯНКА

Главният редактор Ралф Петров

КАПИТАН БОЖИДАР СЪБЕВ, ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО НАШ сънародник, споделя във Financial Times, че корабът му BYD Explorer No. 1 закъснява с десетина дни по курса си към Германия, заради напрежението в Червено море. На борда му има повече от 5000 електромобила, произведени в Китай. В същото време на юбилейния стотен Автомобилен салон в Женева, шефът на Renault Group Лука де Мео повдигна покривалото на преродения R5, който с цена под 50 000 лв. има за цел да се впусне в надпреварата с атакуващите Стария континент марки от Поднебесното царство. Дори не само това. Де Мео намекна за съвместен проект с VW на тема бюджетен електромобил. Stelantis, които както германските марки също не участваха в Женева, също обещава нови модели Peugeot и Fiat изцяло на ток за под 40 000 лв. След като изчезнаха Polo и Fiesta, малките ДВГ модели вероятно скоро ще бъдат заменени от бюджетни електрически возила. И докато Dacia Spring се внася от Китай, електрическото R5 ще се произвежда в родината си Франция. Между другото Renault Group бяха единственият голям европейски изложител на Автосалона край Женевското езеро. Вероятно, защото конкуренцията все още не си е написала домашното или просто е стресната от високите юбилейни цени за участие в панаира. Те продължават да растат, както впрочем и тези на часовниците и шоколадите в алпийската държава.

AUDI ЗАЛАГА ALL-IN

Audi ще отпразнува RS 6 със специален модел, който определено си струва: сред фините му съставки са карбон, окачване с регулиращи се пружини, седалки тип „корито” и някои други. RS6 Avant GT е силно лимитиран

ПОВЕЧЕ ОТ САМО ЛЕ­ПЕНКИ И лимити­ране: Audi залага при RS 6 GT на all-in и въобще не се шегува при малката серия! Преди три години от Инголщат представиха по повод 40-ия юбилей на quattro GmbH сту­дията GTO Concept и ни дадоха представа за хардкор-варианта на RS 6. Сега е ред на RS 6 GT! RS 6 GT не изглежда толкова диво, колкото студията GTO, но в сравнение с RS 6 performance моделът изглежда по-екстрем­но и по-внушително. Това се дължи не само на оригинална­та фолировка, която е отдаване на почит към Audi 90 IMSA GTO, но и на новите елемен­ти, разработени специално за този лимитиран модел. Макар че прави впечатление едва от втори поглед: цялата предница е нова. Радиаторната решетка е черна и по-ниска с 2 см, с което GT изглежда по-широк. Почти невидими са вертикалните елементи отстрани в бронята, както и решетката. Има и нов преден спойлер.

GIVE ME FIVE

След десетилетия Renault възражда една легенда. Визията е с грабващ ретро стил, под ламарината – ток и жица. Първа среща с R5

ДОСТЪПНИТЕ ЗА СРЕД­НОСТАТИСТИЧЕ­СКИЯ потребител елек­тромобили са по-скоро рядкост. Твърде бавно произво­дителите представят в шоурумите нови модели, които са по джо­ба на широките народни маси. Именно такъв сега възнамерява да ни предложи Renault. След повече от 40 години и 9 милиона продадени коли французите връщат в играта легендарния R5.

По онова време – интелигентен отговор на нефтената криза, със свеж дизайн, компактни размери и най-вече нисък разход, а също така финансово достъпен, дори като втори автомобил в семей­ството. Наследникът на R5 бе представен още през 2021 г. като студия: материализираната идея как култовият мъник от минало­то да бъде прехвърлен в нашето модерно съвремие. Сега в Женева за първи път бе показана новата и вече готова серийна версия, която е доста близко до студията. Естествено не всички детайли на компактния концептуален модел от Франция са запазени. Така например фаровете, които първоначално представляваха фини, зигзагообразни светлинни ленти, са заменени от истински LED фарове. Погледа привлича атрактивната графика на дневни светлини, интегрирани в стъкло­то на основните, които създават впечатление, че се реят свобод­но в пространството. Визията е допълнена от още светлинни елементи с правоъгълна форма – своеобразно преклонение пред фаровете за мъгла на R5 Turbo от 1982 г.

ВТОРА ПРОЛЕТ

След по-малко от три години Dacia Spring получава нова премяна. Визията е модерна, техниката доказана. Нашата първа среща

DACIA SPRING Е ПЪРВИ­ЯТ ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИ­чески модел на бюджет­ната марка на Renault от северната ни съседка Румъния. С първоначална цена от 43 100 лв. в България миникросоувърът е вероятно най-изгодният елек­тромобил, предлаган в момента в Европа.

Едва от три години на пазара, моделът вече се обновява. На пръв поглед изглежда, сякаш някой е смалил Duster. Особено отпред немалки елементи напомнят за по-големия SUV. Загатнатата охладителна предна решетка с напречните линии сега е доста смалена и прелива към дневните светлини. Под тях са основните фарове, вече винаги с LED и срещу доплащане дори с матрична LED техника. Новият дизайн е подпла­тен от предни престилки, върху които в зависимост от нивото на оборудване е поставена графика на градска географска карта: намигане към основното прило­жение на модела в урбанистична среда. Ефектният елемент откри­ваме също отзад, в компанията на нови задни светлини, свързани с декоративна лайстна и ди­агонално оформени ленти.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин