В новия брой 3/2023 на AUTO BILD можете да прочетете:

0903
2023

А КОЙ ЗАБРАВИ СВОБОДАТА?

Димитър Пешев

ТИХИ СА, УСКОРЯВАТ СТРЕМГЛАВО, ПРЕДЛАГАТ ПОВЕЧЕ пространство в купето – и поне докато работят пред нас, не ни тровят с вредни отработени газове. Електромобилите са хубаво нещо– и могат да бъдат наистина въодушевяващи дори за хора с бензин в кръвта. Стига да го нямаше онова малко притеснение, което ни кара постоянно да поглеждаме към оставащия заряд и да планираме къде да спрем, за да заредим – с надеждата, че белязаната от нас станция ще бъде свободна. ОК, дори и нещата да не протекат по план, винаги можем да върнем „газта“, да намалим отоплението – или да отложим тръгването, докато получим необходимото количество енергия. Явно притесненията на клиентите относно пробега са толкова големи, че дори и най-скъпите и най-луксозни електромобили разполагат със специално меню, което да ни ориентира как да спестим малко ток за някой и друг километър. Но… дали всичко това не е прът в колелата на най-важното качество на всяко лично МПС – свободата на индивидуалната мобилност? Да потеглиш, когато решиш, без да се съобразяваш с нищо и с никого. А в бъдеще излиза, че ще трябва да се съобразяваме – с потребностите на самия автомобил! Дали това бъдеще всъщност няма да бъде крачка назад? Единствено развитието на инфраструктурата ще покаже…

АУТДООР-AUDI ЗА ВСЯКАКВИ СЛУЧАИ

Audi activesphere concept трябва да бъде перфектният партньор за феновете на активностите на открито. Разгледахме го!

ТОВА Е АВТОМОБИЛ ТОЧНО КАТО ЗА МЕН!“ С тези думи ме посреща в Мюнхен шеф-дизайнерът на Audi и почитател на автомобилите Марк Лихте. Пред нас стои Audi activesphere concept – една впечатляваща студия с дължина 4,98 м и широчина 2,07 м, мерки, които не могат да бъдат съотнесени към някой конкретен автомобилен клас.

БЮДЖЕТЕН АВТОМОБИЛ?

Първият хибрид на Dacia изненадващо се оказва ван! Технически прецизно изпълненият и практичен мултиталант вече не е така евтин

В САМОТО НАЧАЛО НА НАШИЯ ТЕСТ, посветен на първия хибрид на Dacia, нека отдадем заслуженото уважение и възхищение от успеха на марката: не само в България, където брандът е известен от социалистическото ни минало, но дори и на Запад, където повечето шофьори дори не бяха чували за произведените в Румъния автомобили, новият собственик Renault успя безапелационно да спечели сърцата на една нова група от клиенти – а именно хората, които преди появата на възродената Dacia се оглеждаха основно за изгодни употребявани автомобили.

Дърпа дявола за опашката

Благодарение на дяволската си мощност и притежаващите екстремно сцепление полусликове Lamborghini Urus Performante мутира в адска машина. Дали обаче това е достатъчно, за да си върне титлата ,„най-бързия SUV“?

L AMBORGHINI УСЪВЪРШЕНСТВА URUS И С 16 к.с. повече и опционалните гуми Pirelli-P-Zero-Trofeo-R го превръща в Performante. На разположение за придвижването са 666 к.с., а „карбоновата диета” е намалила теглото на модела с 50 кг. А в практиката? Малко по-високата мощност едва ли ще окаже влияние, при положение че серийната е доста голяма. Теглото също – нашият кантар показа 2197 кг. Това са с 47 кг повече от посоченото, но и 44 по-малко в сравнение с модела преди фейслифта. Първо ще направим тест за разхода на Performante. 14,1 л харчи това Lamborghini според проспекта, ние установихме 15,4 л на 100 км. Не е причина за радост, но е само с 10 процента над показанията на производителя – почти похвално.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин