В новия брой 11/2022 на AUTO BILD:

1111
2022

Ралф Петров, главен редактор

ЕФИРЕН, НО КРОАСАН

СРАВНЕНИЕТО НА АВТОСАЛОНА В ПАРИЖ с любимия френски сладкиш все пак си е положително приятелско намигване. Класическите панаири в Европа, посветени на съвременната мобилност, не от вчера се борят за оцеляване. Легендарният салон в Женева се продаде на шейховете в Катар, шо­уто във френската столица, за което може да прочетете по-нататък в броя, мина без почти никакви значими марки. В Германия в тази скука обаче виждат шанс да блеснат през следващата 2023 година с IAA. Изложението ще се проведе отново в Мюнхен, така че може да зачеркнем вече и Франкфурт. Идеята е бизнесът и обикновените потребители да бъ­дат по-ясно разграничени. Все повече марки предпочитат да се презентират на открито в центъра на баварската столица, в резултат на което ще загърбят традиционните пана­ирни палати. Миналата 2021 година Audi и Mercedes заложиха на тази карта и останаха доволни. В панаирното градче ще се събират вече само професионалисти за форуми и дискусии, в рамките на които технологични компании и доставчици ще показват свои­те иновации. IAA в Мюнхен ще се проведе под лозунга Experience Connected Mobility (Свързаната мобилност като преживява­не) с идеята да се привлече вниманието на технологични гиганти от ранга на Google. И разбира се, производителите по възможност да се въздържат да показват модели, задвиж­вани от ДВГ. Засега поне кроасаните все още могат да се пекат във фурна с жив огън.

Приятно четене!

ГОЛЯМА РАБОТА

Едно време автосалоните бяха големи и пълни. Тази есен шоуто в Париж бе ефирно като френски кроасан. Но въпреки това интересно

ИСТОРИЯТА НА ТАЗГО­ДИШНИЯ АВТОСАЛОН в Париж може да бъде раз­казана бързо: тръгваш от палата №6, минаваш през №4 и стигаш до палата №3. За няма и половин ден. Включително ми­молетен поглед към самия френ­ски президент Емануел Макрон, който, придружен от огромна охрана, разгледа внимателно изложението. Както и емоционал­ната реч на шефа на Renault Лука де Мео, на когото определено не му личеше, но със сигурност е бил сърдит на старите си приятели от BMW, Mercedes и Volkswagen (Ди Мео е работил дълго за VW), които решиха да пропуснат събитието.

HYUNDAI ИГРАЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

Hyundai обнови своя флагман Grandeur – лимузината обаче няма да дойде в Европа

ФИЛОСОФИЯТА НА МАРКАТА HYUNDAI не изглежда особено ясна. Всъщност собст­вената марка Genesis отговаря за луксозните автомобили. Но това не се отнася за собствения корейски пазар. Там от седем поколения доминира Grandeur с дължина от пет метра. И за да продължат нещата в същия дух, корейците са обновили радикално своята луксозна ли­музина. LED светлинна ивица се простира отзад и отпред, докато фаровете са разположени ниско в бронята и са обхванати от вну­шителна радиаторна решетка. Дръжките на вратите се приби­рат в каросерията, а страничните стъкла наподобяват тези на пър­вия Grandeur, роден през 1986 г. от Mitsubishi Debonair.

ПЪЛНО СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ

С EQE SUV Mercedes пусна и последния модел от гамата си електро­мобили. Дали той е убеди­телен?

ОТ ПОКОЛЕНИЯ НАСАМ E-КЛАС Е СРЕДНИЯТ клас на Mercedes с пред­шествениците си 124, 123 и „щрих ахт“. Тъй като днес се тър­сят все по-малко 6-цилиндрови седани, отколкото електрически SUV-ове, бе крайно време да се появи EQE SUV. На външен вид следва езика на формите на EQ. Затворената решетка Black Panel, дългото 3,03 метра междуосие (с 9 см) и нежните преливащи линии.

ПО СОБСТВЕН ПЪТ

Четвъртото поколение на Nissan X-Trail е тук – тествахме версията 4WD пълен хибрид

ДОСЕГА ПЪРВОТО ПО­КОЛЕНИЕ НА X-TRAIL от 2001 уцели най-добре вкуса на клиентите в Гер­мания – годишно се продаваха около 12 000 екземпляра. Успех, до който наследниците не успяха да се доближат. Третото поколе­ние предлагаше големи размери на добра цена (и един малък дизе­лов двигател), четвъртото блести с оригинална техника.

Това важи и за 4х4 версията e-4orce: пълен хибрид без за­реждане от контакта с две елек­трически задвижвани оси (от­пред 204 к.с./330 Нм, отзад 136 к.с./195 Нм). 1,5-литровият турбо бензинов мотор – 3-ци­линдров с променлива степен на сгъстяване и 158 к.с., служи за ге­нератор, тоест никога не задвижва директно колелата. Трансмисията и карданът отпадат. Принципът наподобява използвания от 30-те години при електрическите желез­ници. Или ранното BMW i3 с Range Extender (удължител на пробега).

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин