В НОВИЯ БРОЙ 1-2/2024 Г. МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ:

0902
2024

ОМРАЗА НА КОЛЕЛА

Главният редактор Ралф Петров

ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ROLLING COAL? „ТЪРКАЛЯЩИЯТ СЕ ВЪГЛЕН“ описва умишлена форма на замърсяване на въздуха, практикувана по-често в САЩ, при която по команда на водача вследствие на преработен дизелов мотор и увеличено подаване на гориво се създава огромен облак от изгорели газове с особено високи нива на сажди. Освен това е премахнат филтърът за твърди частици, а някои от собствениците, използващи Rolling Coal, монтират в автомобилите си димни прекъсвачи и допълнителни изпускателни тръби. Преустройствата струват между 200 и 5000 щатски долара и в момента застрашават електронния търговец Ebay с гигантска глоба заради дистрибуцията им. Според съобщения в медиите, отровната димна завеса водачите използват приоритетно, за да обгазяват изпреварени електромобили. В нашите географски ширини дискусията за и против електрическата мобилност е не по-малко ожесточена, но сякаш се свежда, за щастие, основно до хейт в социалните мрежи. На този фон си заслужава да обърнем внимание на проучване, публикувано току-що от Германската служба по екология: произведен през 2020 г. електромобил е 40% по-екологичен в сравнение с бензинов. Чрез увеличаване на производство на зелена енергия, регистрираните през 2030 г. електрически коли процентът ще достигне дори 55. По отношение на комплексното натоварване на природата, произведените през 2020 г. електромобили в някои отношения са с по-лоши показатели спрямо дизелови и бензинови алтернативи. Минус най-вече е производството на батериите, което допринася за окисляване на водите и почвата, но и за генериране на фини прахови частици. Основната причина за това е добивът на мед и никел, нужни за акумулаторите. Дългосрочно, т.е. до 2050 г. натоварването на природата обаче ще бъде вече с 27% по-ниско при електромобилите. За да се увеличи делът на електрическите коли по нашите пътища, експертите препоръчват основно промени в данъчната политика. Автомобили с по-високи въглеродни емисии следва да плащат и значително по-висок данък. Ефектът от подобна крачка би бил далеч по-осезаем, отколкото бонусите при покупка на електромобил.

Подобреният великан

Ако не харесвате дизел и Plug-in, то изпробвайте фейслифта на VW Touareg с V6-бензинов агрегат

MАЛЪК ФЕЙСЛИФТ ЗА ЕДИН ГОЛЯМ автомобил: освежената версия на третото поколение на SUV-а на VW (от 2018 г.) се разпознава най-лесно по непрекъснатата светлинна ивица на задницата, носи със себе си актуализирана инфотейнмънт система и по-богато оборудване. Сега окачването прави по-голям шпагат между комфорт и спорт благодарение на сензор за натоварването на покрива (разположен в дъгите на покрива, преди го имаше в Audi Q7). При регистриране на товар той променя настройката на ESP. Нови са и по-меко тапицираната централна конзола, както и новите карти на навигацията.

ЗА БОГА, КАКВИ КОМПАКТНИ!

Дуел между миналото и настоящето, въпреки че и двата модела са чисто нови. BMW M135i xDrive разчита все още на старата си слава, докато VW Golf R се бори срещу клеймото си на обикновен и семпъл модел

БЕЗ МИНАЛО НЯМА БЪДЕЩЕ. БИ МОГЛО ДА се каже и за компактните автомобили. След ранното динамизиране на класа с VW Golf GTI през 1976 г. хората от Волфсбург извадиха при Golf 3 6-цилиндровия си коз (2.8 VR6, от 1991). 174 к.с. станаха при Golf 5 R32 цели 250 к.с. – през 2008 г. обаче историята с големия работен обем приключи. През 2004 г. BMW загря при първата Серия 1 (E87) с мотора в компактния клас, като го отприщи от 2005 г. с 3-литров редови 6-цилиндров в 130i – 265 к.с. към задните колела. През 2019 г. M140i от серия F20 постави заключителна точка на 6-цилиндровия мотор с 340 к.с. и задно задвижване. А днес? И двата компактни модела вземат завоите с максимум 4 цилиндъра и в най-мощните си версии с двойно задвижване. Което е малко необичайно, тъй като Golf R и M135i се възползват от секси миналото си. 320 к.с. срещу 306 к.с. от Мюнхен – за щастие тук и днес. Така че качваме се бързо в тези хот хечове, които ни се представят така, както биха ги поискали голяма част от клиентите. Тоест: без спортни гуми, които и при двата модела се предлагат опционално. Спортисти за всекидневието, които могат много – при това повечето неща доста добре. Къде тогава са разликите?

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОДЕЛИ С ДОБРА МУСКУЛАТУРА

Сравнение на два симпатични компактни SUV-а с електрическо задвижване: Honda e:Ny1 срещу Hyundai Kona Electric. Кой е в по-добра форма?

ДОКАТО НА HONDA Й БЕ НУЖНО МАЛКО повече време, за да пусне на пазара първия си електрически SUV в лицето на e:Ny1– произнася се „ениуан“ – Hyundai Kona EV навлезе във второто си поколение. „Кореецът” ни изненадва с доста оригинален дизайн, който със сигурност поляризира мненията. Японците се придържат към стандартен външен вид за един кросоувър с e:Ny1. Този дълъг 4,39 м SUV е симпатичен – и не дразни окото със стойката си на пътя. Kona EV е с 3 см по-къс, но предлага значително по-добро усещане за простор във вътрешното пространство. „Кореецът” блести и по отношение на седалките. В Honda те са малко меки. Отпред, но също и отзад пасажерите потъват в тапицерията от изкуствена кожа. Стегнати и с приятни контури са „креслата“ в Kona. Те също не предлагат прекалено много странична опора, но особено на дълъг път в Hyundai ще се чувствате по-добре заради по-стегнатата тапицерия и като цяло повечето място в Honda. На втория ред както в Kona, така и в e:Ny1 няма да ви липсва място. При „японеца” задните врати се отварят много широко, а при „корееца” задният отвор на вратите е доста голям. Макар че това с пътуването на дълги разстояния е малко относително.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин