/ В Мюнхен вдигнаха с 80% цените за зареждане на електромобили

В Мюнхен вдигнаха с 80% цените за зареждане на електромобили

Доставчикът на електроенергия Stadtwerke München (SWM) оповести, че ще вдигне цените за зареждането на електромобили от 1 април с до 80 процента, съобщава Focus Online. Настоящите клиенти на компанията ще трябва да сключат нови договори, ако искат да продължат да използват зарядните станции на компанията. От 1 април цената за кВтч на АС зарядните станции ще бъде повишена от 38 на 49 цента, а при „бързите“ DC зарядни станции тарифата е увеличена от 38 на 69 цента за киловатчас – което съответства на 80 процента ръст.

Актуалните цени ще бъдат валидни до 31 март, след което картите на потребителите ще станат невалидни, а договорите до момента ще бъдат прекратени. Освен това от 1 април ще важат и нови Общи условия, според които картите за зареждане ще струват вече не 5, а 11,90 евро. Тези карти обаче ще бъдат необходими единствено на потребителите, които не използват мобилното приложение на компанията. В официално становище по мейл, изпратен до клиентите на енергийния доставчик, от SWM съобщават: „Ситуацията на пазара на електроенергия, както и повишението на разходите като цяло не ни оставят друг избор освен да коригираме и нашите цени.“

За сравнение, у нас киловатчас за зареждане от станциите на Eldrive струва 0,70 лева – без значение дали ще „пълните“ батерията на обикновена (22 кВт) или бързозарядна станция. И в двата случая обаче ще трябва да предвидите още 0,50 лева начална такса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин