В кои държави двигателите с вътрешно горене ще изчезнат най-скоро?

Все повече страни в Европа планират спиране на автомобилите, задвижвани от двигател с вътрешно горене

1511
2017

Към списъка вече спадат Словения и Холандия – все повече държави планират да спрат колите на двигател с вътрешно горене от определена дата. Правителствата на двете членки на ЕС изнесоха информация, че от 2030 няма да позволят регистрацията на нови коли с бензинов или дизелов мотор.

През юли Франция и Англия също обявиха подобна стъпка – при тях обаче забраната трябва да влезе в сила едва през 2040. За Шотландия обаче това е прекалено далеч – и тя иска да мине на еко превозни средства от 2032.

Според германския физик Рихард Рандол от забраните така и така няма да има смисъл: „Още през 2026 няма да бъдат предлагани нови коли с дизелово или бензиново задвижване“, обяснява ученият. В свое изследване Рандол разкрива, че на всеки 15 месеца продажбите на електромобили скачат двойно. Ако тази тенденция бъде запазена, през 2026 всички коли на планетата ще бъдат задвижвани на батерии. За своята теза Рандол анализира и промените в исторически план и заключва: „Забрана на старите технологии в точно определен момент може да помогне на засегнатите компании да направят прехода към новите и да устоят на промените“. В Германия Зелените се борят за забрана на ДВГ от 2030 – VDA (Сдружението на германската автомобилна индустрия) обаче се съпротивлява.

ЕТО КОИ ДЪРЖАВИ ИСКАТ ДА СПРАТ КОЛИТЕ НА ДВГ

Англия – 2040

Норвегия – от 2025

Словения – от 2030

Франция – от 2040 (Париж – от 2030)

Холандия – от 2030

Шотландия – от 2032

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин