В Китай се появи тийзър на електрическия Touareg ID.6


15
апр.
2021

Електрическият вариант на Touareg ще се появи на пазара с 4х4, пробег до 700 километра и по-изгодна цена от версията с двигател с вътрешно горене.

Volkswagen пусна тъйзър на електрическия ID.6. Електрическият Touareg се вижда отпред и странично в тъмна обстановка. Тъй като снимките се появиха на официалния Weibo-акаунт на Volkswagen в Китай, вероятно от VW планират да го представят на изложението Shanghai Auto Show. Снимката с два фронтално показани автомобила може да означава, че новият електромобил на VW ще се появи на пазара в две версии.

В Instagram вече изтекоха снимки на електрически вариант на VW Touareg. Те явно са правено в Китай- там ще бъде и основният пазар на ID.6. Принадлежността към семейството на ID на Volkswagen веднага си проличава: големият SUV прилича на ID.4, но има собствена графика на светлините. Засега няма снимки от вътрешното пространство на модела.

Името на електрическия Touareg все още не е известно

Изтеклите снимки оставят доста добро впечатление. Въпреки това открит остава въпросът, дали SUV-ът ще се предлага и на европейския пазар. Шефът на марката Ралф Брандщетер заяви, че автомобилът е разработен за китайския пазар. Засега не е ясно, дали моделът ще се предлага и на други пазари. Името на автомобила също не е категорично определено. Освен номер 6 на семейството ID, е възможно електрическият SUV да носи името ID.Roomzz – така се казваше представената през 2019 г. студия на ID. Пазарният старт на новия електрически Touareg ще бъде през 2023 г.

Поне едно нещо е ясно: SUV-ът е базиран на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB) – както цялото семейство ID.

Батерията с капацитет от 77 кВтч. от ID.3 и ID.4 вероятно ще бъде малка за тежащия поне 2,5 тона SUV. Затова от VW биха могли да използват батерия с капацитет от 110 кВт. Разходът трябва да бъде налане, да се постигне отличен коефициент на аеродинамично съпротивление и да бъдат направени по-ефективни мотори. Вероятно големият ID ще е винаги с двойно задвижване – вероятно това ще бъде реализирано с по един електромотор на всяка ос. За топмодела ще бъдат на разположение до 340 к.с.

Стигаме и до цената: в Германия VW Touareg стартира от 120 000 лв., като с малко повече оборудване ще трябва да приготвите поне 160 000 лв. С това SUV-ът е извън бюджета на повечето клиенти на автомобили. Очакванията са, електрическият SUV също да не е евтин, но поне ще бъде малко по-изгоден. Вероятно базовата цена ще е от порядъка на 100 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин