В Китай изтекоха снимки на електрическия Touareg – ID.6

0502
2021

Електрическият Touareg ще бъде с 4х4 задвижване, пробег от до 700 километра и с по-изгодна цена от версията с двигател с вътрешно горене. Нова информация!

Дали това е новият VW ID.6? В Instagram се появиха снимки, които показват електрическия еквивалент на VW Touareg изцяло непокрит. Снимките са правени вероятно в Китай – там ще бъде основният пазар на ID.6 Принадлежността към семейството на Volkswagen ID си проличава веднага: големият SUV прилича доста на ID.4, но има собствен светлинен подпис. Задните калници са доста мускулести. Снимки от вътрешното пространство няма.

Името на електрическия Touareg все още не е абсолютно ясно

Изтеклите снимки оставят доста сериозно впечатление. Въпреки това не е категорично ясно, че SUV ще се предлага и на европейския пазар. Шефът на марката Ралф Брандщетер съобщи, че моделът е разработка за Китай. Засега се проверява, дали продажбите могат да обхванат и други пазари.  Името на модела също все още не е стопроцентово уточнено – възможна е комбинация от номер и ID, но също не се изключва и името ID.Roomzz – така се наричаше представената през 2019 г. студия ID. Пазарният старт на новия електрически Touareg ще е през 2023 г.

Новият електрически модел на VW ще е с двойна светлинна ивица

Поне едно нещо е категорично ясно: SUV-ът ще е базиран на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB), база за цялото семейство на ID. Тъй като електрическата платформа пести място, отвътре е доста просторно – почти като във ван. Затова и е възможно да се предлага трети ред седалки. Кокпитът няма да е толкова модерен като в ID.4, като се очаква да е по-прегледен като в студията ID.Roomzz.

Батерия, пробег и цена

Разполагащата с капацитет от 77 кВтч. батерия на ID.3 и ID.4 вероятно ще е прекалено малка за тежащия 2,5 тона SUV. Тук от VW може би ще заложат на батерия с капацитет 110 кВтч. Допълнително с това обаче трябва да бъде намален и разходът, да бъде постигнат отличен коефициент на аеродинамично съпротивление и използвани ефективни електромотори, за да бъде осигурен пробег от до 700 километра. Вероятно големият ID ще разполага винаги с двойно задвижване, реализирано чрез по един електромотор на всяка ос. За топмодела ще са на разположение до 340 к.с. Стигаме и до най-вълнуващия въпрос – цената: в момента цената на VW Touareg стартира от около 120 000 лв., а с малко повече оборудване стигате до 160 000 лв. Така SUV-ът е извън бюджета на повечето клиенти. Макар и да не се очаква, че електрическият SUV ще е евтин, е напълно възможно базовата му цена да е около 100 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин