В Калифорния държат здраво на волана

Имат ли нужда автономните автомобили от волан? А „водачите“ им от свидетелство за правоуправление на МПС? В Калифорния отговорът и на двата въпроса е „да“

2912
2015

Понятието „автономно шофиране“ се използва доста често напоследък, но е трудно за обяснение. Но кой точно ще сяда зад волана и доколко законите на съответната страна изобщо ще го позволяват, е съвсем друга тема. Дали мечтата за „сърфиращи“ хора в колата и възможността да се возиш в автомобила като във влак ще бъдат действително реализирани? Ще ни трябват ли в бъдеще изобщо волан или книжка за шофиране? В американския щат Калифорния гледат напред и вече представят закони, които правят възможно „шофирането без шофьор“ – но със съответните ограничения.

Google вече тества със завиден успех своите прототипи на автономни автомобили в САЩ.

Google вече тества със завиден успех своите прототипи на автономни автомобили в САЩ.

Къде са поставени границите? Калифорнийската служба за контрол на транспорта наскоро „спъна“ плановете на Google. Съгласно новите закони и в бъдеще по всяко време правоспособен шофьор трябва да може да поема контрола над автомобила. Автомобилите без волан също са табу. Според предписанията при инциденти шофьорът ще бъде отговорен пред закона. Сигурността на самостоятелно управляващите се автомобили трябва да бъде контролирана от независими експерти преди хомологацията на превозните средства – това поне предлагат в Калифорния. На всеки три години одобрението за движение трябвало да бъде обновявано.

Могат ли компютъризираните автомобили да бъдат хаквани? Тук съществуват много въпросителни. Как трябва да се „държи“ един компютър преди ПТП, което не може да бъде избягнато? Кого трябва да запази на първо място? Google се опитва да реши този етичен проблем с алгоритми. Калифорния настоява за специални мерки срещу хакерски атаки върху софтуера на автономните коли. От Калифорнийската служба за контрол на МПС-тата обясниха, че сигурността на автономните автомобили и на обществото, което споделя пътищата с тях, ще бъдат основен приоритет.

Автомобил на PSA измина близо 3000 км от Париж до Мадрид и обратно без намеса на водач.

Автомобил на PSA измина близо 3000 км от Париж до Мадрид и обратно без намеса на водач.

Кой мисли за бъдещето? Главно производителите. Google е влязла в ролята на представител на автономното шофиране и според публикации в американски медии подготвя сътрудничество с Ford за производство на автомобили, които ще се движат сами. Ако се стигне до споразумение, то ще бъде оповестено през януари 2016 г. (информацията е на Automotive News). Към момента Google провежда успешни тестове на роботизираните си автомобили в САЩ и води преговори с други производители.

В бъдеще при автономните автомобили Google искаше да се откаже от класическите елементи на управление като волана и да остави контрола над автомобила изцяло на компютър. Според софтуерния гигант максималната скорост на опитните коли била ограничена на около 40 км/ч. Това е и планираното темпо на градските коли, което позволява на Google да направи автомобилите максимално опростени, без въздушни възглавници. Наскоро в САЩ полицай спря Google-Mobil, тъй като се движел прекалено бавно и според служителя на реда пречел на движението.

Да се изтегнеш на седалката и да сърфираш, докато автомобилът се управлява сам: технически няма пречка това да се случи.

Да се изтегнеш на седалката и да сърфираш, докато автомобилът се управлява сам: технически няма пречка това да се случи.

В момента Volvo стартира изпитания на 100 автономно движещи се ХС90 в Гьотеборг. Mercedes още през 2013 г. направи S-класа, която се управлява сама, по-късно и Audi представи имплентация на технологията със SQ5, което се движи повече от 5500 км главно по магистрали от Сан Франциско до Ню Йорк без шофьорът да се намесва в управлението нито за секунда.

С IDS Concept на изложението в Токио т.г. Nissan представи своята концепция за електрическа и автономна мобилност.

С IDS Concept на изложението в Токио т.г. Nissan представи своята концепция за електрическа и автономна мобилност.

Кой ще поведе хорото? В последните седмици духовете се разбуниха: Toyota оповести, че ще инвестира 1 млрд. долара в изкуствен интелект за автомобили. Европа също не спи: автомобил на PSA измина близо 3000 км от Париж до Мадрид и обратно без намеса на водач. Tesla въведе софтуер, който преди всичко поддържа автомобила в лентата и поддържа дистанцията до движещата се отпред кола. Китайският интернет концерн Baidu изненадващо представи собствени автономни автомобили. Всеки ден има нещо ново по темата – например в швейцарския град Сион през пролетта два автономни автобуса трябва да бъдат пуснати в експлоатация. С IDS Concept на изложението в Токио т.г. Nissan представи своята визия за електрическата мобилност и автономното шофиране. В изцяло електрическия IDS Concept посредством превключвател, наречен PD Commander, шофьорът може да избира между два режима на шофиране. В ръчния, както се очаква, пилотът може да поема контрола над колата. Въпреки това неговите реакции се следят от многобройни електронни системи, които се намесват в случай на опасност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин