В Германия нa 21 електромобила се пада по една обществена зарядна станция

1212
2021

В началото на годината средно 17 електромобила си поделяха една зарядна станция – сега вече техният брой е нараснал до 21! Това става ясно от данни на VDA (Съюз на германската автомобилна индустрия). Към момента във Федералната република има общо 48 717 обществени зарядни станции, от които само 7053 са за бързо зареждане (съгласно информация към 1-ви октомври 2021). Taзи статистика обхваща само обществените зарядни станции, но не и домашните.

Хилдегард Мюлер, президент на Съюза на германската автомобилна индустрия, коментира: „Амбициозната цел на Федералното правителство – до 15 млн. електромобила до 2030, увеличава в още по-голяма степен натиск за разрастване на мрежата от зарядни станции.“

Това означава, че държавата трябва да „настъпи газта“ при изграждането на инфраструктурата за зареждане. В момента на седмица в цяла Германия се обособяват само по около 250 нови точки за зареждане. Но за да бъде постигната целта от 15 милиона електромобила, всяка седмица в страната на Гьоте трябва да бъдат изграждани около 2000 зарядни станции! По този начин 15 електромобила ще споделят една.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин