В Германия глобяват за Waze и антирадари

1107
2022

В Германия е строго забранено използването на приложения за смартфон или навигация, както и на специални устройства за откриване на камери и радари на полицията. Според ново проучване, малцина спазват забраната.

Радарите и камерите имат за цел да отучат водачите на автомобили да карат бързо. Затова и предупрежденията за наличие на такива камери и радари е разрешено само по радиото. Ако по време на движение се информирате чрез приложение на смартфона или на навигацията за местоположението на такива камери, подлежите на наказание в Германия и ще бъдете глобени със 75 евро и отнемане на една точка. Ако пък използвате специален антирадар в колата си, той ще ви бъде отнет.

Макар, че наказанията за такова на пръв поглед несъществено деяние не са малки, в практиката никой не се трогва от тях. Според ново изследване половината от водачите на автомобили в Германия използват приложения или устройства срещу камерите и радарите. 27 процента от запитаните използват приложения за смартфона, а 14 процента – отделно устройство-антирадар, докато 13 процента разчитат на съответната функция в навигацияонната си система.

Като цяло почти 89 процента от запитаните признават, че използват приложение или устройство, за да се информират за местоположението на камери и радари.

Само 26 процента от хората, които използват такива непозволени от закона средства вярват, че те действат ефективно. Някои споделят, че въпреки наличието на приложение или антирадар са получавали глоби.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин