В България вече се движат над 10 хиляди електромобила

0611
2023

Общо 10.453 автомобилa на ток са регистрирани в България, разкрива официалната статистика, изнесена от „Пътна полиция“. Според последните данни ръстът им се е повишил близо два пъти – от 5719 за същия период на предходната година.

Наскоро Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри отпускането на приблизително 40 млн. евро финансиране от над 170 млн. евро планирана цялостна инвестиция за развитието на зарядната мрежа за електрически автомобили Eldrive в България, Литва, Румъния и Латвия. Инвестицията ще бъде използвана за инсталирането на над 10 500 зарядни станции в четирите страни.

Този проект подкрепя широк спектър от политики на ЕС и спомага за постигането на целите за декарбонизация на Съюза, като конкретно е насочен към постигане на заложените в Зелената сделка и Стратегията за устойчива и интелигентна мобилност цел за достигане на над 1 милион публични зарядни станции и станции за зареждане с алтернативни горива в ЕС до 2025 г. и 3 млн. до 2030 г.

През миналата седмица министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе домакин на среща, на която бе обсъден и напредъкът по подготовката на Закон за насърчаване на електрическата мобилност, както и различни механизми на национално и местно ниво за подпомагане на собствениците на електрически автомобили. Предстои на ниво работни групи детайлно да бъдат разгледани различните предложения в тази посока.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин