В бъдеще водачите над 70 г. ще се увеличават и ще стават все по-опасни на пътя


13
ян.
2022

Очаква се катастрофите с фатален край с участието на водачи на възраст между 70 и 79 години да се вдигне с 40 процента в рамките на следващите 20 години, става ясно от доклад на Road Safety Foundation (RSF), изготвен по поръчка на британското правителство. Според изследването на организацията по-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на пътя, а заради ускорените темпове на остаряване на населението били необходими спешни мерки за по-добра защита на по-възрастните водачи, които могат да загубят много лесно живота си в катастрофа.

От RSF посочват, че с течение на времето реакциите на хората зад волана прогресивно стават все по-бавни. Преди на този проблем не беше обръщано особено внимание, но в последно време броят на по-възрастните хора, водещи активен начин на живот, се вдига. И така по пътищата започват да се движат все повече водачи с влошено зрение и удължено време за реакция.

Eто защо експертите на RSF призовават властите да предприемат спешни мерки за справяне с проблема – като една от тях биха могли да бъдат по-сериозни прегледи на здравословното състояние на шофьорите в напреднала възраст при подновяване на свидетелството за управление на МПС. Предложена е и още, по-странна мярка – модифициране на Т-образните кръстовища. Причината: подобни пътни артерии биха могли да представляват сериозен проблем за водачи с лошо периферно зрение или с ограничена подвижност на врата.  

Други държави също гледат сериозно на проблема със застаряването на водачите. В Южна Корея използват специален виртуален симулатор с изкуствен интелект, който оценява поведението на възрастните шофьори. Според статистиката на полицията там броят на възрастните хора се е увеличил цели три пъти в рамките на последните 10 години – от 1 млн. на 3 млн.

Демографските промени в много държави, включително и в България, неизбежно ще доведат и до драстични промени в автомобилното движение. В бъдеще по пътищата с автомобилите си ще се движат все повече възрастни хора. За съжаление с напредването на възрастта се увеличават и рисковете от сърдечно-съдови заболявания, а с това и рисковете от катастрофи, предизвикани от инфаркти или други кризи, свързани с кръвообращението, връхлетели изненадващо водача на автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин