В Бургас откриха общо 11 крадени автомобила със средна стойност 100 000 лева

1708
2022

​Организирана престъпна група за регистрация на крадени луксозни автомобили и такива, обект на лизингови или застрахователни измами, е неутрализирана при съвместни действията на криминалисти на ОДМВР – Бургас и ГДБОП.

До момента е констатирано, че през престъпната схема на групата са преминали 39 автомобила, голяма част от които вече са извън страната. Установени и иззети са общо 11 луксозни автомобила, всеки от тях на средна стойност около 100 000 лева. Приблизително общата стойност на автомобилите, произведени в периода от 2020 до 2022 година и предмет на престъпната дейност, е в размер на 4 млн. лева.

Според данните до момента дейността на групата е започнала от есента на 2020 г. В началото на тази година постъпва информация за престъпната схема – закупуване на автомобили от висок клас, чиито идентификационни номера се променят и се пререгистрират с неистински документи, поясни ст. комисар Калоянов. В хода на разследването е изяснено, че групата е работила под стройна структура, изградена от ръководителя й – след намиране и изкупуване на автомобили на територията на нашата страна, както и на други европейски страни – предмет на кражба, на лизингови или на застрахователни измами, участниците в престъпната дейност извършват интервенция на рамата, изготвят неистински документи за произход, след което колата се регистрира. За тази цел те са осигурявали лица с нисък социален статус – безработни, които са се явявали като собственици на автомобилите. След всичко това, регистрираните возила бивали продавани на добросъвестен купувач на територията на България или се трафикирали през Турция към страни от Близкия изток, обясни още старши комисар Калоянов.

След извършени във вчерашния ден серия от арести, шестима са привлечени към наказателна отговорност /петима от тях са мъже и една жена/, отбеляза заместник окръжният прокурор на Бургас – Светослав Маринчев. Един от привлечените към наказателна отговорност е смятан за ръководител на организираната престъпна група, а петима – за участници в нея. За четирима от тях е преценено, че ще се отправи искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, а за двама – „подписка“. За тях има и забрани да напускат страната, допълни още прокурор Маринчев. Работата по досъдебното производство продължава като е възможно при събиране на нови доказателства кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен. Предмет на установяване ще бъде и дали служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Бургас са имали участие в престъпната дейност, уточни за.-окръжният прокурор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин