Върхови оценки за Volkswagen ID.4 в тестовете за сигурност на Euro NCAP


22
апр.
2021

Новият ID.4 се представи впечатляващо в реномирания тест за безопасност Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). Първият компактен SUV на марката Volkswagen, използващ технологичната основа на иновативната модулна платформа за модели с електрическо задвижване (MEB), бе отличен с максималната оценка от пет звезди. Специалистите дадоха на ID.4 положителни оценки по всички критерии – за защита на възрастните пътници, на децата в автомобила и на уязвимите други участници в движението, както и по отношение на нивото и възможностите на асистиращите системи в новия модел.

Оценката на защитата на възрастните пътници се основава на редица фактори, сред които безопасността при фронтален удар, страничен удар и предотвратяването на ефекта на камшичния удар при сблъсък отзад. Въз основа на тези краш тестове, както и на оценката на мерките за осигуряване на възможно най-бързи мерки по изваждането и спасяването на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, ID.4 постига 93% от максималните точки по отношение на защитата на водача и възрастните пътници в автомобила. Определеният от специалистите резултат от 89% по отношение на защитата на децата на борда също е отличен.

Тези оценки се основават на три важни критерии. Освен степента на защитата, осигурена от системите за обезопасяване на децата в случай на челен или страничен удар, оценката на резултатите от теста включва и възможностите за инсталиране на детски столчета с различни размери, както и качествата на различното друго оборудване, което автомобилът предлага за безопасен превоз на деца.

В допълнение към оценката на защитата на пътниците в превозните средства, Euro NCAP изследва и способността на системите за автоматично аварийно спиране AEB да защитят други уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти в случай на предстоящ сблъсък. Специалистите на независимата организация придават особено значение на други включени в стандартното оборудване асистиращи системи. Едно от положителните качества на ID.402 е фактът, че всички варианти на оборудването включват стандартно система за предупреждение при неволно напускане на лентата Lane Assist и асистент за аварийно спиране Front Assist. Новият ID.402 е оборудван и с централна въздушна възглавница за предните седалки, която може да помогне за намаляване или в най-добрия случай за пълно предотвратяване на травмите вследствие на възможния контакт между главите на водача и неговия спътник отпред в случай на страничен сблъсък, например.

Car2X е друга технология, с която са оборудвани всички ID.4, предлагани на германския пазар. Той позволява на новия модел да обменя информация за забелязани опасности на локално ниво с останалите превозни средства и с пътната инфраструктура посредством безжичния стандарт за пренос на данни WLANp. Още през месец март 2020 година Euro NCAP отличи иновативната функция за предупреждение за опасности Car2X с наградата Advanced Award в знак на признание за авангардното технологично оборудване.

Като допълнително оборудване Volkswagen предлага и разширена гама от асистиращи системи, които спомагат за увеличаване на комфорта в рамките на съответните системни ограничения.

Със своя резултат от 85% от максималния брой точки, напълно електрическият SUV модел на Volkswagen демонстрира отлично представяне и в категорията Safety Assist. Резултатът в категорията за защита на пешеходци и велосипедисти е 76%.

Петте звезди за новия ID.4 са ярко продължение на историята на успеха на Volkswagen в тестовете Euro NCAP където съвсем наскоро, през месец октомври 2020 година компактният ID.303 също получи най-високата оценка по отношение на безопасността. Подробности за отделните тестове можете да намерите на публично достъпния сайт на Euro NCAP на адрес www.euroncap.com.

Още по темата