Въпреки производството на батериите електромобилите са по-екологични!

Ново изследване проучва отделяните емисии въглероден диоксид в рамките на целия живот на автомобила – включително и производството на батериите при електромобилите


25
ян.
2018

Равносметката за екологичността на електромобилите дори и днес е по-добра от тази при икономичните дизели – дори когато става въпрос за електроенергия, разработена в германския „енергиен микс“ (500 г СО2 на кВтч). Електромобил в рамките на целия си живот отделя едва по 129 г СО2 на км – около 37 процента по-малко от дизел (205 г – вижте графиката). Дори в Полша, където токът се произвежда предимно от енергията на въглища, електромобилите се представят по-добре от машините на двигател с вътрешно горене.

Това разкриват резултатите на изследване, проведено от Университета в Брюксел по поръчка на екологичната организация Transport and Environment. За сравнението на климатичните вреди изследването включва и влиянието на СО2, което бива отделяно при производството на каросерията, задвижващия тракт, горивото, както и на литиево-йонните батерии (при електромобилите). Делът на батериите се оказва изненадващо нисък – едва 13 г на км, докато производството на дизелово гориво натоварва околната среда с 27 г на км. За база на проучването са използвани 113 научни публикации за производството на литиево-йонни батерии. Ако електромобилите биват зареждани на 100% с екоток, за целия им жизнен цикъл на км ще бъдат отделяни средно 35 г СО2.

Още по темата

Card image cap
„Sharknose“ BMW M635 CSi постигна изключително висока цена

19
апр.
2017

Добрите "Sharknose" BMW купета навлизат в нови ценови категории. На търг във Великобритания едно M635 CSi бе продадено за повече от 100 000 британски лири!

Card image cap
Сбогом на стария кокпит

20
апр.
2016

Peugeot се сбогува с аналоговите уреди: i-Cockpit 2.0 се състои от само два монитора. Ще се появи скоро в 3008.

Card image cap

В последния брой:

Архив >