/ Възроденото Porsche 911 от Льо Ман

Възроденото Porsche 911 от Льо Ман

На изложението Techno Classica в Есен Porsche представи уникален реставриран автомобил. Победителят от Льо Ман през 1972 година доскоро бе само купчина стари ламарини

Сякаш е излязло от завода вчера. Porsche Classic реставрираха едно 911 2.5 S/T до най-дребните детайли и го представиха на изложението Techno Classica 2016 в Есен. Но когато видите снимка на автомобила преди няколко години, няма да повярвате на очите си. Тогавашното състояние на историческото 911 може да се опише като „купчина стари ламарини“. За около 2,5 години заводските специалисти на Porsche старателно реставрираха това 911. Особено много работа е имало по каросерията, защото тя е била модернизирана до по-късния модел G и се наложило да бъде възстановена в оригиналния си вид. Освен това имало и лошо ремонтирана щета от сблъсък, покривът бил изкривен силно, разширенията на калниците трябвало да бъдат изработени на ръка. На финала каросерията била лакирана в оригиналния светло жълт цвят.

Според Александер Фабиг, ръководител на Porsche Classic, този проект е „уникален и от голямо историческо значение“. Защото спортният автомобил, открит преди няколко години от колекционер в САЩ, има забележителна състезателна история. Освен това е изключителна рядкост: от модела за моторните спортове на базата на 911 2.4 S Coupé са произведени само 24 екземпляра.

От Дайтона до Льо Ман

С оригиналните си стикери от 1972 година Porsche напомня за своето участие на 24-часовото състезание на Льо Ман, тогава стартовият номер на автомобила бил 41. 911 2.5 S/T било създадено специално за състезания и от края на 1971 година се предлагало на цена от 49 680 германски марки. Конкретният екземпляр бил поръчан от американския състезател и автор на филми за моторните спортове Майкъл „Майк“ Кейсър, по-късно през 1972 година стартира и в състезания в САЩ с Юрген Барт зад волана. През февруари 1972 година участва на 6-те часа на Дайтона, след това на 12-те часа на Себринг, после на Тарга Флорио и на 1000-километровото състезание на Нюрбургринг. Най-тежкото изпитание през този сезон е 24-часовото състезание на Льо Ман, където успява да победи в свой клас (GT автомобили с работен обем до 3 литра), управлявано от швейцареца Силвиан Гарант. През състезателния сезон 1972/1973 участва и в състезания на Уоткинс Глен и Индианаполис.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин