/ Cчупиха рекорда в Cannonball с Audi A8 L

Cчупиха рекорда в Cannonball с Audi A8 L

Повече от 40 години американски улични състезатели се борят да счупят рекорда за изминаване на разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис. Опасното предизвикателство се нарича Cannonball. А сега беше дадено ново най-добро време – за втори път в рамките само на година! Освен на шофирането на непознатия до момента екип това се дължи и на кризата около коронавируса.

Cannonball е нелегално състезание, което се провежда още от 70-те години. Целта е проста – да се измине за възможно най-кратко време дистанцията от Източното до Западното крайбрежие – без спазване на правилата за движение. Разстоянието е около 4500 км – и варира спрямо избрания маршрут. През декември 2019 драг-състезателят Арне Торнан и неговият екип постигат топвреме от 27 часа и 25 минути на борда на Mercedes-AMG E 63, генериращ 700 к.с. Рекордът обаче е задържан само за няколко месеца, тъй като сега модифицирано Audi A8 L се справя с 4547-километровия преход между Ню Йорк и Лос Анджелис за 26 часа и 38 минути. Така тимът, пожелал да запази анонимност, подобрява рекорда с цял час!

Със средна скорост 170 км/ч през САЩ

По данни на щатски медии преследването на рекорда започва на 4-и април около 23:15 в Red Ball Garage в Ню Йорк и завършва малко под 27 часа по-късно в Portofino Hotel & Marina в Редондо Бийч (щата Калифорния), традиционните стартова и финална точка за всеки Cannonball Run. В „препускането“ из 11-те щата стрийтрейсърите постигат средна скорост над 170 км/ч! А това си е сериозно нарушение с оглед на факта, че в САЩ максималната позволена скорост е 121 км/ч. За да не бъдат разпознати „Cannonball-ците“ облепват бялото Audi A8 L D5. И тъй като при нелегалното „препускане“ най-важното е не да те не хване полицията, а да оптимизираш използването на гориво, разбираме защо в резервоара са монтирани допълнителни резервоари от яхта – както издава публикувана от потребител Rehv Mark във Facebook снимка.

Оспорвано постижение

В средите на уличните състезатели обаче постижението е оспорвано – тъй като е направено в условията на опразнените заради коронавируса пътища. Ето защо първоначално (що-годе) в официалния акаунт на Cannonball в Instagram отказват да зачетат рекорда. В социалните медии тече гореща дискусия относно постижението – не на последно място и заради факта, че на американците сега им е забранено да напускат домовете си. Дали рекордът ще бъде зачетен, остава под въпрос – но така и така официална статистика зa времената в Cannonball няма.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин